Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Champagne til nytår

Hvilken Champagne skal du drikke nytårsaften?

Champagne til nytårsfesten

Nytårsaften er en af de sjoveste og mest mindeværdige aftener. En af de vigtige beslutninger er menuen og naturligvis, hvad der skal være i vinglasset. Her er én ting sikkert! Der skal Champagne på nytårsmenuen.

Traditionen tro begynder aftenen med Dronningens nytårstale kl. 18:00 – og ingen tale ude Champagne. Her er Bollingers Special Cuvée en oplagt ledsager i glasset. Ligeledes anses det for mange som obligatorisk at have Champagne i glasset, når sofahoppet forberedes med nedtælling fra rådhusklokken, hvor Bollingers Special Cuvée igen er et glimrende valg, med sin fyldige krop, komplekse frugt og flotte friskhed. Se alle Champagner fra Bollinger her.

Men hvilken vin skal man sammensætte til menuen på denne mindeværdige aften? Og hvor stor en del af budgettet skal man bruge på bobler? Læs med her. Så forsøger vi at guide dig på vej med et godt bud på de perfekte bobler til nytårsaften. Men inden da vil vi beskrive, hvad Champagne er. 

Hvad er Champagne?

Champagne er meget mere end blot mousserende vin. Champagne produceres efter Champagne metoden også kaldt for ’Méthode Champenoise’, og her følger en række utrolig strenge regler og krav til produktionen. Alle druer skal eksempelvis dyrkes og høstes udelukkende fra marker med klassificering AOC og op til Grand Cru i Champagne-distriktet i Frankrig, som ligger Nord for Paris. Vinen skal derudover lagre i minimum 15 måneder på flaske, hvor den berømte andengæring finder sted i flasken.

Champagnetyper

Der er mange forskellige typer af Champagne, og det er ikke nemt at vide, hvad man skal vælge, hvis man ikke har kendskab til de forskellige betegnelser som Brut, Sec og Doux. Hvilken Champagne er sød eller halvtør? For at give dig et overblik har vi samlet de vigtigste betegnelser og den danske oversættelse. Med disse betegnelser i baghovedet kan man altid spore sig ind på, hvilken type Champagne man har lyst til.

Det er altid vigtigt at overveje, hvordan Champagnen er fremstillet, og hvilke nuancer champagnen har. Her kan det være en god ide, at du prøve dig frem. Champagne er fantastisk til mad herunder, skaldyr, fisk og især øster. Men vidste du, at denne type vin egner sig til en meget bredere vifte af mad end nogen anden type vin? Læs vores blogindlæg om, hvorfor Champagne og østers er de perfekte ledsagere. 

Hvad spiser man til Champagne?

Champagne forbindes oftes som en velkomstvin eller en vin, som nydes til særlige festligheder. Virkeligheden er dog langt mere nuanceret, og man kan sagtens nyde Champagne gennem hele aftenen og til maden, da Champagne er et formidabelt madmatch. Boblerne i Champagne holder nemlig smagsløgene og ganen frisk og ’ren’ fra fedt og madrester. Ligeledes vil fadlagring og andengæringen i flasken bidrage med ’autolytiske’ noter som gær, brød, smør og nødder, hvilket er et glimrende match til flere retter. Champagne nydes bedst ved 9-11 grader. Tag den derfor ud af køleskabet i god tid eller opbevar den i et vinkøleskab.

Står forretten på mager fisk eller skaldyr, er Chardonnay-baserede Champagner eller ’Blanc de Blancs’ (100% Chardonnay), et oplagt valg. Den ofte ranke krop, med sprød syre, små fine bobler og flot friskhed er en formidabel ledsager til de lettere, ferske retter.

Til de kraftigere retter som fed fisk, vildt eller oksekød, bør du vælge en mere fyldig Champagne med mere krop. Her er Roséchampagne eller blot Pinot-baserede Champagner (Pinot Noir og Pinot Meunier), de oplagte valg. Og her kan vi anbefale Bollinger Special Cuvée, Bollinger Rosé Brut, Drappier Rosé de Saignee Brut eller Le Mesnil Rosé. Disse Champagner vil normalt være fyldigere med mere krop og vinøs karakter, som flot favner de fyldige retter.

Champagne er normalt ikke det naturlige valg til søde desserter, da en sød dessert ofte vil få en klassisk tør Champagne med høj syre, til at virke spinkel, syrerig og skarp.

Ost er dog en helt anden snak. Her er Champagnen endnu engang din gode ven i glasset.

Forestil dig en fast lagret Comté med saltkrystaler og noter af nødder og laktiske elementer. Her ville Vintage Champagne være oplagt. Kravet er nu, at alle druer høstes samme år samt årstal tydeligt angivet på flasken, og minimum 3 års lagring i flasken inden frigivelse. Vintage Champagne vil ofte være dybere i udtrykket, mere kompleks, og kan sagtens have noter af brød, nødder, smør og endda svampe.


Som tidligere nævnt har tørre Champagner svært ved at lege sammen med søde desserter. Her bør man derfor gå med en sødere mousserende variant, da sødmen i vinen harmonerer flot med sødmen i desserten. To oplagte muligheder er; Ferrari Demi-Sec Trentodoc og 2019 Cava Semi Sec Reserva Sumarroca.

Er Champagnen sur?

Støder man på en Champagne hvor denne sætning er sprunget frem i ens frontallap, kan det skyldes flere ting.

Alle Champagner har et naturligt højt niveau af syre. Bum… Tilsætning af sukker i produktionen, og hvad man eventuelt spiser til, kan derfor have en stor betydning for oplevelsen af vinen.

Først og fremmest kan man have fået serveret en knastør Champagne. Disse kan man kende på betegnelser som ’Extra Brut’, ’Brut Nature’ eller ’Zero Dosage’, alle refererende til det meget tørre.

Spiser man noget meget sødt, vil sødmen i maden få en klassisk tør Champagnen til at fremstå i sur kontrast til dette.

Man kan derfor med fordel kigge mod en klassisk ’Brut’ Champagne. Trods Brut betyder ’tør’ kan sødmeniveauet varierer og en smule tilsat sukker i produktionen kan være med til at bidrage til en cremet og rund fornemmelse i munden, som trækker en væk fra den ’sure’ oplevelse.

Ønsker man en sødere (sec) Champagne, skal man kigge mod de mousserende vine fra Italien, eksempelvis vinene fra Ferrari. Hos Philipson Wine har vi et stort udvalg af mousserende vine herunder Prosecco. Se det store udvalg af mousserende vine her. 

Årets bedste Champagner

Hos Philipson Wine har vi et stort udvalg af kvalitets champagne, og i det følgende skriv giver vi vores bud på de bedste Champagner til at markere denne mindeværdige aften.

Bollinger Special Cuvee - er trods sit navn (og sin kvalitet!) husets "standardcuvée". Bollingers stil kommer utvetydigt til udtryk i denne rige og, for en standardcuvée, forbløffende komplekse Champagne. Den mest kraftfulde non-vintage Champagne, der laves. Hvis du virkelig vil imponere dine gæster og finde det tunge skyts frem, kan du med fordel vælge denne Special Cuvée i Magnumflaske

Bollinger Champagne Rosé Brut fremstår flot i glasset med lyserød farve, der giver minder om farven af en ny-tilberedt vildlaks. Den har en herlig næse, der signalerer kraft, fylde og nærvær. Smagen er delikat, kødfuld, og med vilde røde bær som det bærende element. Den har en harmonisk syre og en præcis og rank struktur. En pragtfuld Champagne med elegance og fedme, der bl.a. kommer fra lagring af basisvinen på egetræsfade. Det giver vinen en cremet og blød fornemmelse.

Mesnil Blanc de Blancs Grand Cru  byder på en raffineret bouquet af clementiner, hvide blomster, lime og et strejf af noget røget. Smagen er raffineret med sin ekstremt fine mousse og den lange, cremede finish byder på et touch af citrus, og kalk fra den underliggende mineralitet.

Mesnil Rosé Sublime 2012 

Denne laksefarvede Champagne byder på en raffineret næse af røde bærfrugter som skovjordbær og hindbær, smagen er delikat og kødfuld, med vilde røde bær som bærende element, med en harmonisk syre og en præcis og rank struktur. En harmonisk Champagne med fokus på finesse og elegance. 

Drappier Carte d’Or har en flot strågul farve, en indtagende frisk og fyldig frugtig bouquet, med citrusfrugt, hvide blomster og let ristede hasselnødder. Meget fin og let perlende, med meget stor fylde og kraft. En pragt Champagne at nyde som aperitif eller til hele festmåltidet.

Drappier Rosé de Saignee Brut Magnum er en sjældenhed blandt Drappier's bedste vine og er en af de få producenter, som laver Rosé-champagne på Saignée-metoden. Druerne til vinen dyrkes på en lille parcel med meget gamle vinstokke. Næsen rummer et bredt spektrum af frugtige nuancer, herunder røde bær, hasselnød og rosenblade. Smagen er unikt cremet og kompleks, med en ufattelig længde i den fyldige smag.

Delamotte Brut Champagnen byder på en flot blomstret bouquet med et strejf af abrikos, som sammenholdt med den elegante velafbalancerede fylde og sprødhed skaber en Champagne, hvis lige man skal lede længe efter!

Nu mangler du bare gæsterne, og så er der lagt op til et brag af en fest! :-)

Se alle vores Champagne vine her. 

Relaterede artikler