4.5
Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Chardonnay dessertvin

Chardonnay er en drue med mange ansigter, og er samtidig den mest udbredte og beplantede grønne drue verden over. Den store geografiske udbredelse er med til at give mange forskellige typer vin med meget varierende smagsnoter, der i høj grad bliver præget af det klina, som druen dyrkes i.

Hvad kendetegner en Chardonnay vin?

Lige fra den lyse og knastørre, til den fede og helt fersken-gule. Druen er en krydsning af den blå drue Pinot Noir, og den hvide Gouais Blanc. Den menes, ligesom Pinot Noir, at oprinde fra Bourgogne. 

Chardonnay er en ikke aromatisk drue hvilket betyder, at den ikke dufter og smager af særligt meget i sig selv. Derimod påvirkes den af vinificeringen og det klima, som druen dyrkes i. Derfor har Chardonnay vin meget forskellige udtryk, smag og dufte. 

Chardonnay kan derfor inddeles i to stilarter. De lyse, stringente, sprøde og friske vine, som lagres i ståltanke. Og de fede og voluminøse, som lagres på træfade, der bidrager til den karakteristiske fede og smøragtige smag.

De friske Chardonnay vine egner sig særligt godt som apperitif eller til lette retter, hvor de fede Chardonnay vine passer godt til lyst kød, fisk og skaldyr. 

Find din favorit Chardonnay vin

Hele året rundt har vi et stort udvalg af Chardonnay vine fra hele verden. Der er noget til enhver lejlighed, smag og pengepung. Du kan blive klogere på alle vores Chardoanny vine ved at klikke ind på hvert enkelt produkt. Her finder du information om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad, som den går specielt godt til. 

Se hele vores udvalg af dessertvin

Chardonnay - De berømte områder

Chardonnay druen hører blandt de bedste tørre hvidvine i verden. I Europa er Chardonnay et synonym med topkvalitet med associationer til hvidvin fra Bourgogne.

Hos Philipson Wine har vi et bredt udvalg af Chardonnay vine fra de mest berømte producenter. 

I 1987 startede vi med at importere Chardonnay vine fra Bourgogne. Vi er så heldige at importere nogle af de allerbedste producenter: Domaine Henri Boillot i Meursault, Domaine Marquies d’Angerville i Volnay og Domaine Clos Salomon. 

Californien er også ophav til mange kendte Chardonnay vine fra Monterey Bay, og Russian River i Sonoma, hvorfra vi fører vine fra Paul Hobbs, Fullerton Wines, Ryder Estate og DeLoach.

Chardonnay til maden

Chardonnay har altid været blandt verdens bedstsælgende vin - og det med god grund. Durens alsidighed i stil og udtryk gør, at den passer til det meste mad. 

Afhængig af hvilket klima og vinificering vinen har gennemgået er der stor forskel i vinens smagsprofil. Dog kan du bruge denne tommelfingerregel. De sprøde og friske Chablis hvidvine passer godt til skaldyr og fisk, hvor de tunge og egefads-lagrede vine går godt til lyst samt grillet kød.

Chardonnay - en hvidvin med mange muligheder

De lyse og sprøde Chardonnay vine er ofte kendetegnet ved eksempelvis Chablis vinene fra Bourgogne, og de tørre Champagne vine, som lagres på rustfri ståltanke. Resultatet bliver en langt mere frisk udgave, der har en høj frugtsyre.

Druerne til de friske og sprøde vine kommer oftest fra køligere klimaer. Det giver elegante vine, som typisk har en smag af grønne æbler, citrus og lime. Det kølige klima samt jordbunden består primært af kalksten, hvilket tilføjer vinene en kalket og mineralsk smag. Disse vine er tørre og stringente.

De fede og voluminøse Chardonnay vine kommer typisk fra Californie. De r kendetegnet ved at lagre på egefad, hvilket giver en fed, toastet og smøragtig smag, som vi kender det fra de klassiske fadlagrede Chardonnay-vine. 

Især de amerikanske fade har en tendens til at understøtte sødmen og fedmen i vinen. Den fede og voluminøse Chardonnay hvidvine er også kendt for at indeholde mindre syre og smag af modne frugter og gul fersken.

Smag og aroma

Som tidligere nævnt er Chardonnay druen i sig selv ganske smags-neutral. Derfor udvikler den smag på to måder. Dels via jordbunden, som druen dyrkes på samt det klima den dyrkes i. 

Derudover udvikler den sig via vinificerings-processen. Altså om den eksempelvis har fadlagret hos vinproducenten. Den kan udmønte sig i forskellige smags- og duftnuancer lige fra grønne æbler til ananas. 

Generelt set udvikler druen en meget kraftig syre i de køligere klimaer, mens det varme klima resulterer i mere fede og tunge vine, der som oftest vil have et ganske lavt niveau af syre. 

Meget af Chardonnay druens smag præges af produktionsprocessen. Og her er der et utal af forskellige processer, som giver forskellig smag og duft. 

I druens hjemegne, Chablis og Bourgogne, skabes der ofte meget komplekse, friske og mineralske vine. Her vil der tit være tilføjet nøddeagtige smags- og duftnoter til vinen.

Oversøisk Chardonnay lagres ofte i lang tid på egetræsfade. Den amerikanske eg, som fadene er lavet af tilføjer vinen en krydret smagsprofil.  

Samtidig anvendes der tit en særlig aromatisk gær, der er med til at trække mere aroma ud af druerne. Det er med til at skabe det meget frugtige udtryk, som man tit finder i oversøiske Chardonnays.