Du bedes fjerne endten primeur vinen eller den almindelige
Champagne
Champagne er en mousserende vin opkaldt efter Champagne-distriktet, der ligger i det nordøstlige Frankrig. De tre mest anvendte druesorter i produktionen af Champagne er Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, som alle er repræsenteret i vores store udvalg.
Find både Champagne og andre mousserende vine hos Philipson Wine, og fyld dit champagneglas med de bedste bobler. Så er du klar til at fejre livets små og store begivenheder.
Rediger Kommentar
Hvad er Champagne?
Champagne er et populært valg, når gæsterne skal forkæles lidt ekstra. Den lette mousserende vin forbindes ofte med nytårsaften, bryllupper og andre festlige lejligheder, hvor den bruges som aperitif eller til at skåle i. Champagne er en utrolig alsidig vin, som kan benyttes til mange forskellige madsammensætninger. Faktisk mener mange vinnørder, at Champagne er den måske mest alsidige vin til mad.
Det er kun vin, som bliver produceret i Champagne-distriktet i Frankrig, som må kaldes for Champagne. Der bliver også produceret mousserende vine i andre lande, men disse må bære andre navne som for eksempel Cava og Prosecco. "Ægte" Champagne er udelukkende fremstillet på druer, der er dyrket og høstet i Champagne-distriktet, og som samtidig efterlever den lange række af krav og betingelser, der er opsat som kvalitetssikring for vinene netop herfra.
Champagne produceres desuden efter Champagne-metoden, der også kaldes Méthode Champenoise eller den traditionelle metode. Det betyder kort fortalt, at man laver en hvidvin (basisvin), som hældes på flasker, hvorefter der tilsættes en smule gær og sukker (dosage). Herefter forsegles flasken med enten Champagneprop eller kapsel, hvilket sætter gang i en andengæring, hvor gæren "spiser" sukkeret og omdanner det til alkohol og kulsyre, som så skaber et atmosfærisk tryk i flasken.
Champagne kommer fra Frankrig
Den eksklusive status som Champagne har skyldes de mange krav, der er til produktion af Champagne. Alle druer skal eksempelvis dyrkes og høstes udelukkende fra marker med klassificering AOC og op til Grand Cru i Champagne-distriktet i Frankrig, som ligger Nord for Paris. Vinen skal derudover lagre i minimum 15 måneder på flaske, hvor den berømte andengæring finder sted i flasken.
Der findes mange forskellige typer af Champagne, og det er ikke nemt at vide, hvad man skal vælge, hvis man ikke har kendskab til de forskellige betegnelser som Brut, Sec og Doux. Hvilken Champagne er sød eller halvtør? Bliv klogere på Champagne ved at læse vores spændende blogindlæg om Champagne.
Se hele vores udvalg af vin
Champagne på tilbud
Vi har samlet de bedste tilbud på Champagne. Udvalget af Champagne på tilbud vil løbende blive skiftet ud, så hvis du elsker god Champagne, er det en god ide at holde øje med denne side. Med over 36 års samarbejde med de vigtigeste vinproducenter kan vi købe Champagne til markedets bedste priser og sælgere videre uden fordyrrende mnellemled.
Hvilken Champagne er bedst?
Den bedste Champagne er den, der appellerer bedst til din gane, og passer bedst sammen med det du spiser. Selvom alt Champagne kommer fra det samme område, fås de i mange forskellige stilarter og sødme. Så det er vigtigt at prøve sig frem, og finde den du bedst kan lide.
Hvis du skal finde de helt rigtige bobler til brylluppet, konfirmationen eller andre store fester, bør du læse vores guide: Vin til fest.
Vores dygtige vineksperter guider dig gerne. Du er velkommen til at ringe og få hjælp til at købe en champagne, der passer til din smag og budget.
Philipson Wines store udvalg af Champagne
Hos Philipson Wine finder du et bredt udvalg af Champagne fra verdenskendte producenter. Fx producenter som Salon, der udelukkende producerer Champagne på Chardonnay, og kun laver Champagne i de største årgange.
Bollinger er den førende producent af Pinot Noir baseret Champagne. Le Mesnil er det førende Champagne kooperativ, der udelukkende laver Grand Cru Champagne. Delamotte, Drappier, der er kendt for sin årgangs Champagne “Grande Sendree”, og Bérèche et Fils.
Magnum Champagner
Vil du gerne imponere dine gæster, så skal du servere en magnum Champagne. For det første bliver de produceret i meget begrænset mængder. Dernæst er forholdet mellem ilt og vin ganske unik ved en magnum Champagne. Der er stort set samme mængde ilt i alle vine, men dobbelt så meget vin i magnum flasker. Det bevirker at en magnum Champagne bliver mere harmonisk med årene som går. Opbevares Magnum Champagner under optimale forhold (fx i et vinkøleskab ved 10-14 grader), har de et utroligt flot lagringspotentiale.
Champagne druer
For at producere en rigtig champagne anvendes tre druesorter; Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir, hvor producenterne blander efter sin egen ”opskrift”, og efterfølgende sælges under producentens eget navn/label.
Chardonnay og Pinot Noir er de to druer med det bedste omdømme. Men dog er de fleste Champagner lavet på en blanding af alle tre druesorter, som fek.s. Bollinger Special Cuvee, som er et miks af alle 3 sorter, med stort indhold af Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. I enkelte tilfælde er de på 100% Pinot Noir eller Chardonnay.
Produktionen af Champagne?
Basis Champagnen sammensættes af basis vin fra flere af årgange og druesorter, og når vinen er blandet, skal den forvandles til Champagne. Vinen tappes på kraftige flasker, og efterfølgende tilsættes der gær og sukker, for at starte gæringsprocessen.
Flaskerne forsegles, og efterfølgende lagres de i kælderen, hvor flaskerne jævnligt roteres for at udvikle sig. Afslutningsvis vil flaskerne ligge med kapslen nedad, for at fjerne de døde gærceller via nedfrysning af flaskehalsen. Ved sidste skridt, inden vinen kan kaldes for Champagne, tilsættes sukker, og flasken forsegles med korkprop og ståltråd.
Der stilles strenge krav til produktion af Champagne
Derudover er der strenge krav for processen, når man skal produceres champagne. Champagne metoden er en lang og kostbar process, og produceres på en basis vin “vin clair”, der danner udgangspunkt for den mousserende vin. Det er vigtigt, at vinen har lav alkoholprocent, da der efterfølgende tilsættes gær, for at det kan blive til Champagne.
Årgangen på Champagnen
Der er forskellige typer af champagne, så når du skal vælge er det vigtigt, at overveje hvilke nuancer den har, og hvordan den er fremstillet. Er Champagnen fx lavet på basis vinen “Vin Clair” kaldes det for Non Vintage, og er “Vin Clair” lavet på en specifik årgang, er det en Vintage Champagne. Det kan du læse mere om her:
Non-vintage champagne
Non-vintage champagne er en af de mest almindelige typer på markedet. Det er en blanding af forskellige basis vine fra forskellige årgange, og druerne lagres i 15 måneder. Derfor koster den også en del mindre end en Vintage Champagne.
Vintage champagne
Vintage champagne er derimod lavet af druer, som alle er fra samme høstår, og som minimum har lagret i 3 år. Og selvom mange danskere efterhånden drikker champagne, så er Vintage Champagne den mest eftertragtet blandt vinelskere. Det er den fordi, du virkelig kan smage de forskellige nuancer, som en årgang giver. Og som med al anden vin, har årgangen bestemt noget at sige. I de sidste par år har vi bl.a. set, at årgangene 2002 og 2008 er utroligt efterspurgt. Fx. blev 2008 Bollinger Champagne La Grande Année udsolgt langt hurtigere end tidligere.
Champagnens druer
For at producere en rigtig Champagne anvendes ofte én eller flere af tre druesorter; Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir. Andre druesorter som Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc og Pinot Gris må også anvendes i Champagne, men er kun beplantet i et yderst begrænset omfang, og benyttes derfor sjældent. Producenterne blander efter deres egne ”opskrifter”, og Champagnen sælges efterfølgende under producenternes eget navn/label. Det er ikke unormalt at producenterne laver en masse forskellige basisvine, som så efterfølgende blandes til én samlet “Cuvée”. Der er dog strenge regler og krav til produktionen, hvilket er med til at fastholde Champagnens eksklusive status.
Chardonnay og Pinot Noir er de to druer med det bedste omdømme. Dog er de fleste Champagner lavet på en blanding af alle tre druer, som for eksempel Bollinger Special Cuvee, der har et stort indhold af både Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Der bliver dog lavet massevis af Champagne på én enkelt drue.
-
Laves Champagnen på 100% Chardonnay, kaldes vinen for Blanc de Blancs. Blanc betyder hvid og refererer til den grønne drue Chardonnay, som benyttes til at lave hvidvin.
-
Laves Champagnen på 100% Pinot Noir eller Pinot Meunier, kaldes vinen for Blanc de Noirs. Noir betyder sort/mørk og refererer til de blå druer Pinot Noir og Pinot Meunier, som benyttes til at lave rødvine (mørke) vine.
En flaske Champagne til maden
Champagne forbindes oftest med velkomstvin eller vin, der kun nydes til særlige lejligheder, men den udgør rent faktisk et formidabelt mad match. Derfor er der intet i vejen for, at du nyder et glas Champagne til det rette måltid. Men hvad går Champagne godt til?
Hvis forretten står på mager fisk eller skaldyr, er en 100% Chardonnay-baseret Champagne et godt valg. Denne type Champagne kaldes også for Blanc de Blancs. Den sprøde syre, de små fine bobler og den udtalte friskhed passer perfekt til de lettere, ferske retter. Får vinen alder, og dermed udvikler mere dybde og kompleksitet, er mulighederne for at parre vinen til mad endeløse. Her kan alt fra lyst fjerkræ, alle retter med brød, svampe, lagret fast komælksost som Comté, og vi kunne blive ved.
Kraftigere retter som fed fisk, vildt eller oksekød bør i stedet ledsages af en mere fyldig Champagne. Her er Roséchampagne eller Champagner fremstillet på Pinot Noir og Pinot Meunier oplagte valg. Vi kan blandt andet anbefale Bollinger Special Cuvée, Bollinger Rosé Brut eller Drappier Rosé de Saignee Brut. En Champagne på mørke druer vil favne de fyldige retter helt ekseptionelt og give en uforglemmelig smagsoplevelse.
Du kan også servere Champagne til desserter, men her bør du gå efter de sødere varianter. En tør Champagne vil nemlig hurtigt komme til at fremstå meget syrlig, hvis den kombineres med en sød dessert. Når du i stedet vælger en sødere Champagne, vil sødmen i vinen harmonere godt med sødmen i desserten.
Sukkerindhold i Champagne
Champagner kommer i mange forskellige smagsvarianter, så uanset om du er til en sød, halvtør eller tør smagsprofil, finder du helt sikkert én, der opfylder dine krav. Men hvordan ved du, om Champagnen rammer din foretrukne smagsprofil?
Ud fra mængden af sukker i en Champagnes dosage tildeles den en specifik kategori. Det er derfor et rigtig godt udgangspunkt at vide noget om de forskellige kategorier, når du skal vælge Champagne. Rækkefølgen er fra tør til sød.
-
Brut Nature: Betegnelsen dækker over Champagner, hvor der ikke er tilsat dosage, og som indeholder 0-3 gram sukker per liter.
-
Extra Brut: Brut indikerer, at Champagnen er tør, og en Extra Brut er dermed en ekstra tør Champagne. Den indeholder op til 6 gram sukker per liter.
-
Brut: Brut betyder som sagt, at Champagnen er tør. En Brut indeholder mellem 6-12 gram sukker per liter.
-
Sec: Sec betyder “tør” på fransk, men når betegnelsen bruges om en Champagne, betyder det som regel, at den er til den sødere side og er halvtør. Indholdet af sukker er mellem 12-17 gram per liter.
-
Demi Sec: En Champagne med betegnelsen Demi Sec er halvsød. Den indeholder mellem 17-32 gram sukker per liter.
-
Demi Doux: Demi Doux indikerer, at Champagnen er sød. Sukkerindholdet er på mellem 32-50 gram per liter.
-
Doux: Bærer Champagnen betegnelsen Doux, er den meget sød. Her er indholdet af sukker over 50 gram per liter.
Hvordan produceres Champagne?
Noget af det mest særegne ved fremstillingen af Champagne er, at andengæringen foregår på flaske. Men Champagne-metoden er dog meget mere end det. Metoden indeholder nemlig flere forskellige procestrin, som du kan blive klogere på herunder.
Vin clair og assemblage
Udgangspunktet ved fremstilling af Champagne er en hvidvin/basisvin, vin clair, der får en normal gæring efter høsten. Det er vigtigt, at vinen har lav alkoholprocent, da der efterfølgende tilsættes gær, for at det kan blive til Champagne. Vinproducenter blander forskellige basisvine for at opnå det rette blend, og dette kaldes for assemblage.
Andengæring
Når producenten har det rigtige blend, tilføres gær og sukker, og vinen bliver hældt på flasker, som forsegles med kapsler. Sukkertilførsel hæver alkoholprocenten, mens gæren igangsætter den sekundære fermentering. Under denne andengæring udvikles CO2, der skaber et stigende tryk i flasken. Det er dette tryk, der gør, at du kan poppe en Champagne og grunden til, at proppen til allersidst skal forsegles med ståltråd, så den ikke springer op af sig selv.
Lagring på flaske
Næste led i fremstillingen af Champagne er lagring på flasken. Efter andengæringen vil de døde gærceller, også kaldet bærmen, være faldet til bunds i flasken. Det er lagringstiden på bærmen, der tilfører rigtig meget smag og fylde til vinen. Champagnen skal lagre i minimum 15 måneder i alt, men mange producenter vælger at flaskelagre i længere tid for at udvikle og modne Champagnen yderligere.
Rémuage
Inden flasken er salgsklar, skal bundfaldet naturligvis fjernes. Det skal selvfølgelig gøres uden at miste vin og bobler undervejs. For at dette kan lade sig gøre, bruges en metode, på fransk kaldet rémuage, der går ud på at samle al bundfaldet i toppen af flasken. I bund og grund opnås dette ved over tid at vende flasken mod lodret vinkling, så bundfaldet lige så stille kan lægge sig i flaskehalsen.
Dégorgement
Når bundfaldet har samlet sig i flaskehalsen, er næste trin at få det fjernet på en skånsom måde. Dette gøres ved at fryse det nederste indhold i flaskehalsen, så restgæren indkapsles i en isterning. Når kapslen herefter fjernes, vil trykket i flasken skyde isterningen ud, så der kun vil være et minimalt tab af vin. Metoden kaldes decorgement og foregår oftest på maskiner.
Dosage
Når isklumpen er fjernet, er der lidt ekstra plads øverst i flasken, som fyldes op med vin. Her kan vinproducenten desuden tilføje ekstra sukker, hvis smagsprofilen skal være sødere. Denne del af Champagne-metoden kaldes for dosage.
Mest stillede spørgsmål om Champagne
Hvad koster en flaske champagne?
Hos Philipson Wine kan du finde Champagner i alle prisklasser. Det bør derfor være muligt at finde en flaske champagne i vores udvalg, som kan imødekomme dit budget.
Hvad er forskellen på cava og champagne?
Champagne og Cava har det fællestrækket at de begge er mousserende vine. Champagne er navnet på et område i Frankrig, hvor Cava er et område i Spanien - begge områder laver de bedste bobler. Det samme gælder Prosecco som er et vinområde i Italien.
Hvilken Champagne er god?
Bollinger Champagne Special Cuvée er et fremragende valg til champagneglasset, i stort set alle situationer, og passer perfekt til samtlige retter.
Bollinger Special Cuvée er lavet på druerne:
- Pinot Noir 60%
- Chardonnay 25%
- Pinot Meunier 15%
Hvad er rigtig Champagne?
Champagne er mousserende vin fra regionen Champagne i Frankrig. Se vores flotte udvalg af lækre bobler her!
Mousserende vine produceres også i andre lande, men så hedder det ikke "Champagne". I Champagne må der kun benyttes tre druer: Pinot Noir, Pinot Meunier eller Chardonnay.
Hvad koster en god champagne?
Det behøver ikke koste en bondegård at nyde en god flaske champagne. Vores udvalg spænder bredt, og du kan finde velsmagende Champagne til et par hundrede kroner. Vil du derimod udforske markedet, har vi selvfølgelig også et udvalg, der er dyrere, mere eksklusivt og i begrænset mængder.
Hvad er ægte champagne?
Ægte champagne består af druer udelukkende dyrket og høstet fra marker i Champagne-distriktet i Frankrig. Samtidigt laves ægte champagne gennem den særlige og meget berømte 2-gæring, som foregår på flaske.
Hvor mange glas er der i en flaske champagne?
Som hovedregel er der 7 glas i en flaske champagne, cava og mousserende vin. Som udgangspunkt skal man regne med at servere 1-2 glas pr. gæst, da champagne oftest serveres som en aperitif.