Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Champagne

Champagne er en mousserende vin opkaldt efter Champagnedistriktet, der ligger i det nordøstlige Frankrig. I Champagne dyrkes der 3 druesorter, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. De 2 Pinot sorter er blå druer, hvorimod Chardonnay druen er grøn. 

Mest populære champagner lige nu

Hvad er Champagne?

Champagne er en dejlig og let mousserende vin. Champagne forbindes oftest med noget man drikker nytårsaften, til bryllupper og andre festlige lejligheder, og det bliver også ofte brugt som fælles betegnelse for mousserende vine; Asti, Cava, Crement, og Prosecco. 

Champagne er en mangfoldig vin, der med fordel også kan nydes som den perfekte ledsager til fisk og skaldyr, eller bare som aperitif.

Se hele vores udvalg af vin

Champagne kommer fra Frankrig

Men Champagne er meget mere end bare en mousserende vin. 

Dens eksklusive status skyldes bl.a. de strenge regler der er til produktionen. Med en ægte champagne må druerne udelukkende dyrkes og høstes fra marker i Champagne-distriktet i Frankrig, lidt nordøst for Paris, og man laver champagne gennem den berømte 2-gæring, som foregår på flaske.

Der stilles strenge krav til produktionen 

Derudover er der strenge krav for processen, når man skal lave champagne. Champagne metoden er en lang og kostbar process, og produceres på en basis vin “vin clair”, der danner udgangspunkt for den mousserende vin. 

Det er vigtigt, at vinen har lav alkoholprocent, da der efterfølgende tilsættes gær, for at det kan blive til Champagne.

Hvordan produceres Champagne?

Basis Champagnen sammensættes af basis vin fra flere af årgange og druesorter, og når vinen er blandet, skal den forvandles til Champagne. Vinen tappes på kraftige flasker, og efterfølgende tilsættes der gær og sukker, for at starte gæringsprocessen. 

Flaskerne forsegles, og efterfølgende lagres de i kælderen, hvor flaskerne jævnligt roteres for at udvikle sig. Afslutningsvis vil flaskerne ligge med kapslen nedad, for at fjerne de døde gærceller via nedfrysning af flaskehalsen. Ved sidste skridt, inden vinen kan kaldes for Champagne, tilsættes sukker, og flasken forsegles med korkprop og ståltråd.

Druesorter

For at producere en rigtig champagne anvendes tre druesorter; Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir, hvor producenterne blander efter sin egen ”opskrift”, og efterfølgende sælges under producentens eget navn/label.

Chardonnay og Pinot Noir er de to druer med det bedste omdømme. Men dog er de fleste Champagner lavet på en blanding af alle tre druesorter, som fek.s. Bollinger Special Cuvee, som er et miks af alle 3 sorter, med stort indhold af Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. I enkelte tilfælde er de på 100% Pinot Noir eller Chardonnay.

Druesammensætningen kategoriseres med forskellige udtryk på etiketterne, Blanc de Blanc, Blanc de Noir, og Cuvée.

  • Blanc de blanc: Ren Chardonnay Champagne
  • Blanc de Noir: Champagne udelukkende lavet på blå druesorter
  • Cuvée: en blanding, som fek.s. Special Cuvve fra Bollinger

Årgangen på Champagnen

Der er forskellige typer af champagne, så når du skal vælge er det vigtigt, at overveje hvilke nuancer den har, og hvordan den er fremstillet. Er Champagnen fx lavet på basis vinen “Vin Clair” kaldes det for Non Vintage, og er “Vin Clair” lavet på en specifik årgang, er det en Vintage Champagne. Det kan du læse mere om her:

Non-vintage champagne

Non-vintage champagne er en af de mest almindelige typer på markedet. Det er en blanding af forskellige basis vine fra forskellige årgange, og druerne lagres i 15 måneder. Derfor koster den også en del mindre end en Vintage Champagne. 

Vintage champagne

Vintage champagne er derimod lavet af druer, som alle er fra samme høstår, og som minimum har lagret i 3 år. Og selvom mange danskere efterhånden drikker champagne, så er Vintage Champagne den mest eftertragtet blandt vinelskere. Det er den fordi, du virkelig kan smage de forskellige nuancer, som en årgang giver. Og som med al anden vin, har årgangen bestemt noget at sige. I de sidste par år har vi bl.a. set, at årgangene 2002 og 2008 er utroligt efterspurgt. Fx. blev 2008 Bollinger Champagne La Grande Année udsolgt langt hurtigere end tidligere.

Philipson Wines store udvalg af Champagne

Hos Philipson Wine finder du et bredt udvalg af Champagne fra verdenskendte producenter. Fx producenter som Salon, der udelukkende producerer Champagne på Chardonnay, og kun laver Champagne i de største årgange. 

Bollinger er den førende producent af Pinot Noir baseret Champagne. Le Mesnil er det førende Champagne kooperativ, der udelukkende laver Grand Cru Champagne. Delamotte, Drappier, der er kendt for sin årgangs Champagne “Grande Sendree”, og Bérèche et Fils.

Hvilken Champagne er bedst?

Den bedste Champagne er den, der appellerer bedst til din gane, og passer bedst sammen med det du spiser. Selvom alt Champagne kommer fra det samme område, fås de i mange forskellige stilarter og sødme. Så det er vigtigt at prøve sig frem, og finde den du bedst kan lide. 

Vores dygtige vineksperter guider dig gerne. Du er velkommen til at ringe og få hjælp til at købe en champagne, der passer til din smag og budget. 

Mest stillede spørgsmål om Champagne 

Hvad koster en flaske champagne?

Hos Philipson Wine koster en flaske champagne mellem 149,95 DKK og 34.995 DKK. Det bør derfor være muligt at finde en flaske champagne i vores udvalg, som kan imødekomme dit budget.

Hvad koster en god champagne?

Det behøver ikke koste en bondegård at nyde en god flaske champagne. Vores udvalg spænder bredt, og du kan finde velsmagende Champagne til et par hundrede kroner. Vil du derimod udforske markedet, har vi selvfølgelig også et udvalg, der er dyrere, mere eksklusivt og i begrænset mængder. 

Hvad er ægte champagne?

Ægte champagne består af druer udelukkende dyrket og høstet fra marker i Champagne-distriktet i Frankrig. Samtidigt laves ægte champagne gennem den særlige og meget berømte 2-gæring, som foregår på flaske. 

Hvor mange glas er der i en flaske champagne?

Som hovedregel er der 7 glas i en flaske champagne, cava og mousserende vin. Som udgangspunkt skal man regne med at servere 1-2 glas pr. gæst, da champagne oftest serveres som en aperitif.