• Gratis fragt
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Champagne & Østers

Hemmeligheden bag champagne og østers

Kan det ikoniske match mellem Champagne & Østers forklares?

Ja, det mener professor Ole G. Mouritsen fra Institut for Fødevarervidenskab på Københavns Universitet og leder af Smag for Livet.

I champagne bidrager døde gærceller med rigtig meget umami-smag (glutamat), i østers kommer umami-smagen fra bøddyrets muskler (nukleotider).

"Mad og drikke passer godt sammen, hvis de tilsammen danner umami-synergi, der opstår ved at kombinere glutamat og visse nukleotider. I champagne og østers skabes en særlig synergistisk effekt, som forstærker smagen af champagne meget kraftigt. Desuden bidrager champagnen til det samlede indtryk med f.eks. syre og bobler. Derfor passer de to ting så godt sammen", forklarer ph.d.-studerende Charlotte Vinter Schmidt, som er hovedforfatter på studiet.

Vil man sikre sig den optimale kombination af både østers og champagne til nytårsmiddagen, skal man ifølge Ole G. Mouritsen gå efter hjemmehørende danske østers fra Limfjorden og ældre champagner.

"Man får mest smæk for skillingen og den bedste smagsoplevelse ved at vælge de flade Limfjordsøsters go den, desværre lidt dyre, lagrede champagne. I den lagrede champagne (Vintage) er der flest døde gærceller, som giver mere umami-smag, og i Limfjordsøsters er der store mængder af de stoffer, som giver umami-synergi", siger Ole G. Mouritsen.

Man skal dog ikke afholde sig fra at købe de invasive stillehavsøsters, der høstes i samme områder som de hjemmehørende Limfjordsøsters, fordi de også kan indgå i umami-synergi med champagne, viser studiet.

Forskningen er udgivet i Nature Scientific Reports og udført af Charlotte Vinther Schmidt, Karsten Olsen og Ole G. Mouritsen for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se hele Philipson Wines spændende udvalg af champagne her.

 

 

Relaterede artikler