Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en af det helt store druer, når det kommer til hvidvin, og ersammen med Chardonnay, en af de mest populære grønne druesort i verden. Sauvignon Blanc udmærker sig ved at være en elegant, sprød og super frisk vin, som alle med en forkærlighed for hvidvin bør kende. 

Sauvignon Blanc

Vi har hos Philipson Wine et stort udvalg af lækre Sauvignon Blanc vine fra nogle af de førende producenter, såsom Domaine Jonathan Didier Pabiot, Weingut Tement, Cantina Terlan, og Greywacke, hvor pioneren Kevin Judd var med til at sætte New Zealandsk Sauvignon Blanc på verdenskortet.

Hvordan smager Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc er en lækker og aromatisk hvidvinsdrue, der ofte vil have en medium-fyldig smag, og en høj syre. Den høje grad af syre giver druen det meget friske udtryk, som Sauvignon Blanc er så kendt for. Fordi den er så frisk, er den også kendt for at være bedst, når den drikkes ung. Hvis vinene fadlagres meget, vil det nemlig dæmpe druens egen og særlige karakter. 

Duften og smagen vil typisk være præget af en urtet karakter, hvor bl.a. hyldeblomst og syrlige frugter træder frem. Hvilke syrlige frugter, afhænger i høj grad af det område, som druen er dyrket i. 

I køligere områder, vil vinen ofte bære præg af frugter som citron, lime og stikkelsbær. Hvis den er dyrket i et varmere område, vil det i højere grad smage og dufte af tropiske, men stadig syrlige, frugter. Eksempelvis ananas, kiwi eller grapefrugt.

Grundet den høje syre og friske smag, er vinen helt fantastisk, specielt på en varm sommerdag.

Forskellen på Sauvignon Blanc & Chardonnay

Sauvignon Blanc og Chardonnay er som nævnt tidligere de to største grønne druesorter. Men lige så store de er, lige så store er forskellene på dem. Den helt basale forskel er, at Sauvignon Blanc er en aromatisk drue, og Chardonnay er en ikke-aromatisk drue. 

At en drue er aromatisk betyder, at druen i sig selv har en masse klassiske kendetegn. En drue som Chardonnay er egentlig ganske smagløs i sig selv. Derfor bliver vinen enormt præget af, hvilket klima og terroir druen dyrkes på. Sauvignon Blanc har derimod kraftige og intense dufts- og smagsnoter, som ikke på samme måde afhænger af klima og terroir. 

Det betyder dog ikke, at der ikke kan være stor forskel på Sauvignon Blanc fra Frankrig, og Sauvignon Blanc fra New Zealand. Men det betyder, at med Sauvignon Blanc er der altid nogle helt specifikke karaktertræk til fælles. 

Derfor er det også en vin, hvor man nemmere kan regne med, hvilke karaktertræk man kan forvente, ligegyldigt hvor den er produceret. Man kan sige, at den ikke helt lige så alsidig som Chardonnay, men det er bestemt ikke en dårlig ting. 

Hvor dyrkes Sauvignon Blanc?

Oprindeligt kommer druesorten fra Loire i det nordvestlige Frankrig, hvor den er grundstenen bag de særdeles populære vine fra Poilly-Fumé og Sancerre. Den dyrkes ligeledes i stor stil i Bordeaux, hvor den dog sjældent står alene, men ofte blandes med Semillon. Flere og flere hvidvine bliver også lavet på Sauvignon Blanc i Entre-Deux-Mers og Pessac-Léognan. 

Men druen dyrkes også uden for Frankrigs grænser. Faktisk nærmest overalt i vinverden. 

Årsagen til den store udbredelse af druen, skyldes i høj grad den store succes man har haft med at dyrke druen i New Zealand. Her blev den plantet for første gang i Marlborough i 1972. Selvom det er knap 50 år siden, er det i vinverden ganske kort tid. Alligevel er det lykkedes at lave rigtig lækker vin, som også har fået stor succes. 

Sauvignon Blancs historie

Selvom Sauvignon Blanc i nyere tid er blevet enormt populært i eksempelvis New Zealand, stammer den altså oprindeligt fra Loire. Oprindeligt troede man, at druen kom fra Bordeaux, men DNA-analyser har siden bekræftet at den oprindeligt stammer fra Loire. 

‘Sauvignon’ betyder ‘vild’ på fransk, mens ‘blanc’ betyder ‘hvid’.

Hvilken mad passer til Sauvignon Blanc?

Noget af det specielle ved denne drue, er de urteagtige smagsnuancer, som druen besidder. 

Derfor passer druen også rigtig godt til retter, hvor grønne urter er i spil. Ligeledes går Sauvignon Blanc rigtig godt i spænd med lyst kød som kylling eller kalkun. Fisk eller skaldyr vil også være perfekte ledsagere til druen.

Sauvignon Blanc fungerer også rigtig fint uden mad, eksempelvis som en aperitif på terrassen en varm sommerdag. 

Find din favorit Sauvignon Blanc

Gå på opdagelse i vores store udvalg af Sauvignon Blanc vine , som passer til dig. Du kan blive klogere på alle vores vine, og inde på de forskellige produkt-sider, kan du læse om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad de går specielt godt til. 

Hos Philipson Wine tilbyder vi gratis fragt ved køb over dkk 399,00, og 100% tilfredshedsgaranti. vi glæder os til at afsende din ordre. Hvis du er på jagt efter andet end Sauvignon Blanc har vi også et stort udvalg af andre hvidvine, samt et stort udvalg af rødvine

Hvis du h