Mandag-Fredag: 9-18 | Lørdag: 10-15 | Søndag: lukket

Cantina Terlan

Cantina Terlan regnes for at producere nogle af Italiens bedste hvidvine. Det anmelderroste kooperativ har fået tildelt de magiske 100P af Falstaff.

Kort om Cantina Terlan

Cantina Terlan blev grundlagt helt tilbage i 1893. I dag er det et topmoderne og anmelderrost kooperativ, der har fået tildelt de magiske 100P af Falstaff. Terlan producerer nogle af Italiens flotteste hvidvine for fødderne af Dolomitterne. På de stejle klippesider produceres vine i verdensklasse på gamle vinstokke efter bæredygtige principper. Cantina Terlan er elsket af de internationale anmeldere - og får tildelt tårnhøje ratings gang på gang

Cantina Terlan
Cantina Terlan

Vinhusets historie

Cantina Terlan blev grundlagt i 1893 og er i dag et topmoderne kooperativ bestående af over 140 vinavlere, som tilsammen har over 160 hektar vinmarker. Kooperativ titlen skal man dog ikke lade sig snyde af når det gælder Terlan, for her produceres nogle af Italiens flotteste hvidvine. Vinene har med deres store mineralitet og knivskarpe syre, et chokerende stort lagringspotentiale og efterspørgslen er stor! Cantina Terlan også noget så usædvanligt som et kooperativ, der sælger deres vine per allokation (hvor importørerne får tildelt en begrænset mængde hvert år). Terlan ligger i Terlano distriktet i Sydtyrol, et af Alto Adiges (Sydtyrol på italiensk) syv underområder, kendt for sit unikke terroir på læsiden af Tschögelberg. Den særlige vulkanske røde kvartsholdige jord på de stejle bjergskråninger, har et meget højt mineralindhold og er fantastisk veldrænet. Det er alt sammen med til at give vinene deres unikke mineralitet, frugt og elegante syre. Alto Adige Alto Adige er Italiens nordligste provins og var tidligere en del af Østrig. Sproget i området, kendt af de lokale som Südtirol, er mest tysk og regionen har udstrakt selvstyre. I denne y-formede dal for fødderne af Dolomitterne, hvor vinstokkene klamrer sig til de stejle klippesider, produceres Italiens sprødeste og mest finesserige og mineralske hvidvine på druer såsom Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Chardonnay m.fl. Der bliver også produceret mindre mængder elegante rødvine på Pinot Noir eller af de lokale druer, Schiava og Lagrein. Et af de særlige kendetegn ved området er, at det gennemsnitlige antal hektar per vingård er den mindste i Italien. Dette fænomen har givet anledning til talrige kooperativer, som er kendte for fremragende kvalitet - også til prisen. Blandt disse er det mest berømte Cantina Terlan, som fremtryller fantastisk vin i det unikke terroir.
+ Vis hele beskrivelsen

Mineralitet og ufatteligt lagringspotentiale

Cantina Terlan har tradition for at lave utroligt sejlivede, rene, mineralske og syrerige hvidvine der kan overleve årtiers lagring. Levetiden af deres vine skyldes en kombination af det høje indhold af mineraler i jorden, gamle vinstokke og omhyggeligt plejede vinmarker der dyrkes efter bæredygtige principper og efter mottoet “En harmonisk vinmark skaber harmoniske vine, lave høstudbytter, og en streng udvælgelse af kun de sundeste og fuldt modne druer”. I kælderen regerer den unge vinmager Rudi Kofler og han har i højere grad fokus på at stimulere de mere mineralske sekundære og tertiære aromaer, frem for de primære, som man ellers normalt har fokus på i hvidvine. Afhængigt af vinen lagrer Rudi på tanke af rustfrit stål, store træfade eller barriques. Der lægges særlig vægt på "sur lie" metoden, hvor vinene ofte ligger på bærmen i årevis før de aftappes og efterlades til langsomt at modnes til perfektion. Den langsomme modningsproces giver vinene deres særlige karakter og kompleksitet. Terlans metode virker, og det kan ses i vingårdens vinarkiv, som indeholder mere end 20.000 sjældne flasker i en samling som omfatter årgange helt tilbage til 1955. Det er også muligt at finde enkelte flasker fra 1893, som er det år vingården blev grundlagt. Disse hvidvine har gentagne gange overrasket selv erfarne vinanmeldere over hele verden. 5 serier af vine Cantina Terlan arbejder med 5 serier af vine: Classics, Vineyards (enkeltmarker), Selection, Rarities og Terlaner I. I alle tilfælde er der tale om forbløffende høj kvalitet med et fremragende pris og kvalitets forhold. Classics: klassiske vine med flot terroirpræg og druetypicitet, kendt for deres høje kvalitet til prisen. Vineyards: enkeltmarksvine fra Terlans bedste vinmarker. Selections: Vine på druer fra udvalgte parceller med særligt unikke kvaliteter. Terlaner Primo: Ny top cuvee skabt af Terlan i for første gang i 2014. Vinen afspejler essensen af Cantina Terlan stilen og produceres kun i de bedste årgange. Rarities: Sjældne vine der udsættes for ekstrem lang lagring og frigives først når kældermesteren mener, at vinen har opnået optimal kompleksitet. Hvert år overrasker Terlan med frigivelsen af en af disse sjældne vine. Rarities vinene fremstilles efter "Stocker metoden" opkaldt efter Terlans tidligere vinmager Sebastian Stocker der fik den oprindelige ide at lade vinen hvile længere på bærmen. Ved Stocker metoden lagres vinen først et år på træfad og overføres derefter til små ståltanke hvor den lagres mellem 10 og 30 år på bærmen. Herefter aftappes vinen og lagrer yderligere 4-5 år på flaske inden frigivelse.
+ Vis hele beskrivelsen
Cantina Terlan