Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Chardonnay

Chardonnay er en drue med mange ansigter, og er samtidig den mest udbredte og beplantede grønne drue i verden. Den store geografiske udbredelse er med til at give mange forskellige typer vin.

Mest populære Chardonnay vine lige nu

Mest populære Chardonnay vine lige nu

Mest populære Chardonnay vine lige nu

Mest populære Chardonnay vine lige nu

Hvad er Chardonnay?

 Lige fra den lyse og knastørre, til den fede og helt fersken-gule. Druen er en krydsning af den blå drue Pinot Noir, og den hvide Gouais Blanc. Den menes, ligesom Pinot Noir, at oprinde fra Bourgogne. 

Chardonnay er ikke i sig selv en særlig aromatisk drue, som eksempelvis Gewurztraminer er det. Dette betyder, at den ikke dufter og smager af særligt meget i sig selv. Derimod påvirkes den af vinificeringen.

Man kan, lidt groft, inddele vinen i to stilarter. De lyse, stringente og sprøde, som lagres i ståltanke, og de fede og voluminøse , der lagres på træfade, der bidrager til den karakteristiske fede og smøragtige smag.

Se hele vores udvalg af vin

Find din yndlings-variant

Gå på udgik i vores store udvalg, og find en Chardonnay-vin (eller flere), som passer til dig. Du kan blive klogere på alle vores vine, og inde på de forskellige produkt-sider, kan du læse om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad de går specielt godt til. 

Hos Philipson Wine er der altid gratis fragt og 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88

De berømte områder

Chardonnay druen er bag de bedste og dyreste, tørre hvidvine i verden. I Europa er den synonym med topkvalitet, og man associerer den med hvidvin fra Bourgogne. Hos Philipson Wine har vi et bredt udvalg af Chardonnay vine fra de mest berømte producenter. 

I 1987 startede vi med at importere Chardonnay vine fra Bourgogne. Vi er så heldige at importere nogle af de allerbedste producenter: Domaine Henri Boillot i Meursault, Domaine Marquies d’Angerville i Volnay og Domaine Clos Salomon. 

Californien er også ophav til mange kendte Chardonnay vine fra Monterey Bay, og Russian River i Sonoma, hvorfra vi fører vine fra Paul Hobbs, Fullerton Wines, Ryder Estate og DeLoach.

Chardonnay til maden

En af årsagerne til Chardonnays store popularitet, skyldes dens alsidighed i stil og udtryk. Den er således en meget taknemmelig vin at kombinere med forskellige typer mad. 

Fra den sprøde og friske Chablis, der passer godt med skaldyr og fisk, til de tunge og egefads-lagrede vine, der passer godt sammen med grillet kød.

Chardonnay og de mange ansigter

De lyse og sprøde Chardonnay vine, ofte kendetegnet ved eksempelvis Chablis vinene fra Bourgogne, og den tørre Champagne, lagres på rustfri ståltanke. Resultatet bliver en langt mere frisk udgave, der har en høj frugtsyre.

Druerne til de friske og sprøde vine kommer oftest fra køligere klimaer. Det giver elegante vine, som typisk har en smag af grønne æbler, citrus og lime. Det kølige klima samt jordbunden, som består af en stor andel af kalksten, gør typisk vinene kalkede og mineralske. Derfor giver det de traditionelle tørre og stringente hvidvine.

Den fede og voluminøse Chardonnay, der typisk er karakteriseret ved de Californiske og oversøiske Chardonnay vine, er kendetegnet ved at lagre på egefad. Det giver en fed, toastet og smøragtig smag, som vi kender det fra de klassiske fadlagrede Chardonnay-vine. 

Især de amerikanske fade har en tendens til at understøtte sødmen og fedmen i vinen. Den fede og voluminøse Chardonnay er også kendt for den lavere syre, med mere modne frugter og gul fersken.

Smag og aroma

Som tidligere nævnt, er Chardonnay druen i sig selv ganske smags-neutral. Derfor udvikler den smag på to måder. Dels via jordbunden, som druen dyrkes på, samt det klima den dyrkes i. 

Derudover udvikler den sig via vinificerings-processen. Altså om den eksempelvis har fadlagret hos vinproducenten. Den kan udmønte sig i forskellige smags- og duftnuancer lige fra grønne æbler til ananas. 

Generelt set, vil druen udvikle en meget kraftig syre i de køligere klimaer, mens det varme klima resulterer i mere fede og tunge vine, der som oftest vil have et ganske lavt niveau af syre. 

Meget af Chardonnay druens smag stammer altså selve produktionsprocessen. Og her er der et utal af forskellige processer, som giver forskellig smag og duft. 

I druens hjemegne, Chablis og Bourgogne, skabes der ofte meget komplekse, friske og mineralske vine. Her vil der tit være tilføjet nøddeagtige smags- og duftnoter til vinen.

Uden for Europa, lagres Chardonnay ofte i lang tid på egetræsfade. Den amerikanske eg, som fadene er lavet af, giver ofte en mere krydret vin. 

Samtidig anvendes der tit en særlig aromatisk gær, der er med til at trække mere aroma ud af druerne. Det er med til at skabe det meget frugtige udtryk, som man tit finder i oversøiske Chardonnays.