Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Portvin

Portvin er en portugisisk hedvin, som produceres i Doure-regionen i det nordlige Portugal. Det er en meget sød vin, som ofte serveres til desserter. Du kan også få Portvin i både tørre og halvtørre varianter.

Mest populære portvine lige nu

Portvin fra Feuerheerd's

Vi er meget stolte af at have Feuerheerd’s Port som vores portvins-agentur. 

Feuerheerd's har gennem århundreder gjort en stor dyd ud af at lagre gamle Colheitaer, hvilket betyder, at du kan købe gamle topårgange i topkvaliteter med enorm rigdom, koncentration og kompleksitet!

Grundstammen i det familieejede portvinshus har siden 1815 været en kompromisløs stræben efter at lave fantastiske portvine. Huset ejes af Barão de Villar-Vinhos, som den meget kendte portvins-familie Van Zeller står bag. De har blandt andet ejet Quinta do Noval, hvor Feuerheerd's winemaker Alvaro Van Zeller er oplært og startede sin karriere.

Se hele vores udvalg af vin

Gode tilbud på portvin

Vi har altid god portvin på tilbud, og vi har samtidig Danmarks største udvalg. Da vi køber ind i store mængder, kan vi derfor presse prisen helt i bund. Vi er specialister i Colheita og Tawny portvin, men har naturligvis også vintage portvin.

Portvin af høj kvalitet

Hos Philipson Wine tilbyder vi portvin af høj kvalitet til yderst rimelige priser. Det er derfor med stor glæde, at vi kan præsentere et imponerende sortiment, med alle de traditionsrige portvinstyper.

Portvin holdbarhed

Vintage, Late Bottled Vintage og Ruby-typen skal drikkes ligesom rødvin, altså på dagen eller måske dagen efter, hvis man sætter flasken i køleskabet. Rigtig gamle vintage portvine kan faktisk kun holde sig halve dage, eller nærmest timer, hvis det er 100 år gammel portvin.

Tawny og Colheita kan holde sig flere uger, uden af blive dårlig, hvis man sætter proppen ordentligt på, og sætter flasken i køleskabet, gerne oprejst, så der er så lidt vin-overflade med ilt i flasken. Det gør, at man kan nyde, hvordan en Tawny eller Colheita udvikler sig gennem en måned. Hvornår den er bedst, er en smagssag, men der går flere uger før vinen ikke kan drikkes længere.

Opbevaring af portvin

Det er vigtigt, at man husker at opbevare sin portvin liggende. Korkproppen skal have fugt, da man elleres risikere at korken tører ud og dermed ikke kan holde ilten ude af flasken. Dertil skal flasken helst holdes ved en kølig temperatur på 12 grader og i mørke, da sollys kan skade kvaliteten på portvinen (dette er generelt for alle vine).

Forskel på Colheita, Tawny, Ruby og Vintage Portvin

Portvin kan overordnet set opdeles i 2 typer; Tawny og Ruby. 

Tawny portvin betegnes også som fadlagret port, idet den ligger på fad, indtil den skal bruges. Hvor Tawny er en blanding af flere forskellige årgange, er Colheita en årgangs-tawny, som kun laves i de bedste år. 

Colheita portvin lagrer minimum 7 år på fad, og bærer altid 2 årstal; høstår og tappeår. De bedste og mest eftertragtede Colheita lagrer mange år på fad, og opnår derved en uhørt koncentration og kompleksitet. Tawny, som betyder læder, er opkaldt efter den gyldne farve, som portvinen får af den lange fadlagring. 

Ruby portvin, som også inkluderer vintage og late bottled vintage, tilbringer relativt kort tid på fad. Ofte under 2 år. Efter aftapning på flasken, er ruby portvin og late bottled vintage drikkeklar. 

Vintage portvin udvikler sig ved flaskelagring, og har et langt lagringspotentiale på 10, 20 eller 30+ år. Ruby, som betyder rød, er opkaldt efter typens farve.

Hvid portvin laves på hvide drue typer, og kan produceres som tørre eller halv-søde portvins varianter. Vinene er typisk mere frugtige, og passer godt som aperitif.

Rosé portvin eller også kaldet pink portvin produceres på røde druer med kortere skalkontakt, og vinen får derigennem sin fine farve. Rosé portvin er ofte meget frugtige og med tydelig smage af jorbær og hindbær. 

Portvin til mad

I Danmark drikker vi ofte portvin i vinterhalvåret fx. til ris a la mande. Men portvin kan faktisk parres med rigtig mange retter. Som tommelfingerregel kan man parre portvin med fed mad, såsom paté og foie gras. Forsøg dig derfor med at skifte din Bourgogne eller Brunello ud med et glas portvin.

Eksempelvis passer melon med parmaskine utrolig godt med en colheita. De nøddede elementer i en ældre colheita, passer virkelig godt med smagen fra lufttørret skinke, mens melon passer til sødmen, som man også finder i portvinen. Jo ældre en colheita er, jo mere intens og kompleks bliver portvinen.

Tawny portvine går utroligt godt til tørre oste. Colheita kan gå til skimmeloste, hvis man samtidig serverer ristet rugbrød, kraftig marmelade eller nødde-honningblanding. Colheita er også et oplagt valg til desserter med smag af nødder, karamel eller tørrede frugter. 

Så næste gang du laver creme-brulée, Tarte Tartin eller god gammeldags dansk æblekage, så snyd ikke dig selv for oplevelsen med en Colheita på bordet.

Serveringstemperatur af portvin

Ruby bør serveres koldt. Gerne omkring 12 grader, så kan den nydes, mens den stille og roligt varmes op af rummets højere temperatur.

Tawny og Colheita bør være let afkølet, omkring 14-16 grader. Stil gerne flasken i køleskabet 30 minutter eller 1 time før servering. Har du et vinkøleskab, så læg Tawny og Colheita flaskerne sammen med rødvinene. Så har portvinene den optimale temperatur fra start af.

Vintage portvin bør i forvejen opbevares i vinkøleskabe eller en kølig kælder, da de vil modne for hurtigt ved stuetemperatur. Vintage hører til Ruby-typen, så de bør de lægges sammen med hvidvine, eller sammen med de køligste rødvine.

Find din yndlings-variant

Gå på udgik i vores store udvalg, og find en portvin (eller flere), som passer til dig. Vi tilbyder både kvalitetsportvine til connoiseurs og lidt billigere portvin til dem, som lige skal få øjnene op for den portugiske hedvin. Du kan blive klogere på alle vores vine, og inde på de forskellige produkt-sider, kan du læse om vinens oprindelse, aromaer mm. 

Hos Philipson Wine er der altid gratis fragt og 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. Hvis du skal bruge andre typer vin, har vi også et stort udvalg af rødvinhvidvinrosévin, og meget andet. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88

Hvordan laver man portvin?

Starten af portvinens liv er som rødvin. Druerne plukkes når de er fuldmodne, og sorteres når man fjerner stilken. Drueskaller og kerner gærer sammen med saften fra druerne, og når vinen har gæret 24-36 timer i en tank, opnår den 6-7% alkoholprocent.

Vinificeringen adskiller sig dog en del fra rødvin. Der tilsættes brandy eller druesprit med omkring 77% alkohol, hvilket stopper gæringen, og sikrer at restsukker bevares. Brandyen kan tilsættes på bestemte tidspunkter i gæringsprocessen. Gør man det tidligt i processen, får man en sødere vin, og hvis man gør det senere, vil man tilsvarende få en mere tør vin. 

Når gæringen er stoppet, bliver mosten hældt på fade, hvor den ligger nogle måneder. Løbende holder en winemaker øje med kvaliteten. I løbet af de måneder beslutter man, om det skal være Ruby eller Tawny portvin.

Mest stillede spørgsmål

Hvad er portvin?

Portvin er en portugisisk hedvin, som produceres i Doure-regionen i det nordlige Portugal. Det er en meget sød vin, som ofte serveres til desserter.

Hvilken portvin skal jeg vælge?

De forskellige typer portvin er gode til forskellige formål. Ruby portvin er god til frugtholdige desserter med syrlige bær eller til kød som mørbrad. LBV portvin er god til chokolade, mens de også er rigtig gode til vildt eksempelvis hare og and. Er man på udkig efter en portvin til ostebordet, så er vintage portvin den rette. Denne er særligt god til skimmelost og nødder. Er skimmelost ikke din smag, så er Tawny portvin også en god portvin til ostebordet med lagrede oste og desserter med karamel. En portvin til dessert er hvid portvin - denne er god til både is og frugt. 

Hvad er forskellen på vin og portvin?

Portvin er en hedvin og er altså en forstærket vin. Portvin er derfor også ofte sødere og altid rigere på alkohol end en bordvin. Portvin indeholder oftest 19-21% vol.