• Gratis fragt!
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Bourgogne

Danmarks bedste sortiment af topdomæner fra Bourgogne

Bourgogne eret af Frankrigs samt verdens fornemste vinområder med de ypperste rød- og hvidvine på Chardonnay og Pinot Noir. Her på siden finder du vine fra 30 forskellige agenturer med en portefølje af 1000 vine til salg online. Dermed er vores ydmyge drøm og vision om et stort og varieret sortiment fra Bourgogne i dag blevet en realitet. Bon apéritif!

Bourgogne: Verdens bedste vindistrikt

Bourgogne er en af de mest komplekse og mytiske vinregioner i verden, og netop derfor kan det også være svært for nybegyndere at forstå regionen. 

Selve Bourgogne-regionen strækker sig fra Auxerre i nord, hvor vi finder vindistriktet Chablis, til Lyon mod syd, hvor Rhône-distriktet begynder. I Bourgogne finder du et væld af forskellige distrikter og dertilhørende appellationer, hvilket netop betyder, at du kan forvente gode og varierende smagsnoter fra Bourgogne-vine. 

Det køligere klima nordpå resulterer for eksempel i vine med mere syrlighed og med en mindre frugtig smag sammenlignet med druerne sydpå. Det vil for eksempel være vine fra det nordlige Chablis, der med appellationen Chablis AOC er kendetegnet ved udelukkende at bestå af Chardonnay druer. 

Omvendt vil druer fra de sydlige områder — såsom Rhône-distriktet — være kendetegnet ved at have fået mere sol sammenlignet med deres nordlige modstykker. De mest populære druer i Rhône-distriktet er Grenache og Grenache blanc. Du kan eventuelt læse mere om Rhône-distriktet her.

Håndplukket portefølje af kvalitetsvin fra Bourgogne

Det er en velkendt kliché blandt vinentusiaster, at man ender sine dage med at drikke Bourgogne. Der er nok noget om snakken. Mange vinnydere falder først for den forunderlige finesse, som gør Bourgogne til noget helt unikt, når de kommer lidt op i årene.

For Christian Philipson, stifter af Philipson Wine, var det umiddelbart omvendt. Hans allerførste kontakt til vinens verden fandt sted i Bourgogne. Det var her, under sit 5 årige ophold i Gevrey, at grundstenene til Philipson Wine blev lagt. Siden er der løbet en del vin igennem glasset, og Philipson Wine har i dag et af Danmarks bedste sortimenter af kvalitets Bourgogne, til nogle af verdens laveste priser.

Takket være de mange venskaber Christian, i sin tid knyttede med de bedste vinbønder i Bourgogne, har vi kunne håndplukke nogle af de allerbedste domaine/slotsaftappede vine til vores portefølje.

Det har gennem nogle år stået klart for os, at vi i Bourgogne skulle satse på kvalitets domæner, frem for de store negocianter. Dette gør vi for at få den bedste kvalitet, og være så tæt på vinen som muligt. Fælles for vores agenturer er, at de har fokus på kvalitet og ofte kun har meget begrænsede mængder at tilbyde. Hos mange af disse producenter, har de unge generation overtaget og indført nye driftsmetoder, oftest økologisk eller biodynamisk vinfremstilling. 

Bourgogne er for mange mennesker det ypperste når det kommer til vin, og intet sted i verden kan Pinot Noir og Chardonnay blive så komplekst. Her er navne som Domaine Henri Boillot og Domaine de la Vougeraie er levende beviser på, hvor godt vin kan smage.

Klima og Terroir

Klimaet i Bourgogne er kontinentalt, med kolde vintre og varme somre. Uanset årstid er der et meget ustabilt vejr, hvilket har stor indflydelse på Bourgogne-vinens udvikling. Dette sætter sine spor i høstudbytte, der kan variere i kvalitet og mængde for hvert år.

Klassificeringer og appellationer i Bourgogne

Bourgogne består af mange forskellige appellationer, hvoraf mange er ganske små. Diversiteten er stor, trods der kun benyttes få forskellige druesorter. Dette har også har indflydelse på kvaliteten af vinene. Etiketten kan være en hjælp til at identificere kvaliteten af, og hvor i hierarkiet, en Bourgogne vin er placeret. Vinene fra Bourgogne er delt i fire klassifikationer:

  • Grand Cru - Udgør ca. 2% og består af de bedste vinmarker i Bourgogne.
  • Premier Cru - Udgør ca. 15% af den samlede produktion, og består af førsteklasses områder i en kommune.
  • Lieu dits - Kommunevine, som lige er et niveau højere end AOC, og med angivelse af vinmarkens navn.
  • Regionale og kommunale appellationer AOC - Udgør ca. 83% af den samlede produktion i Bourgogne, og dækker over kommunale- og regionale appellationer.

De vigtigste druer i Bourgogne

I Bourgogne anvendesPinot Noir ogChardonnay til den ægte Bourgogne, men også Gamay og Aligoté benyttes til rødvin.

Chablis

Chablis ligger i den nordlige del af Bourgogne, og er formelt set, en del af Bourgogne. Chablis-brandet er dog så stort, at det betragtes som sit eget selvstændige område, og ikke har behov for at læne sig op af Bourgogne. Vinene laves på 100% Chardonnay, og er kendt for sin store friskhed og mineralitet. Her laves der verdensklasse vine fra La Chablisienne.