Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Prosecco - Alt du skal vide om prosecco vin

De populære bobler fra Italien

Prosecco er en mousserende vin fra Italien. Den produceres i Norditalien, nærmere bestemt i regionerne Veneto og Friuli.

Vinen laves næsten udelukkende på druen Glera, som skal udgøre minimum 85%, og som ofte udgør 100%. Andre tilladte druer er Verdiso, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Bianchetta, Trevigiana og Perera.

Glera-druen hed tidligere Prosecco, som også er navnet på en lokal by i området, men da Prosecco blev ophøjet til DOCG-status i 2009, skiftede producenterne navnet på druen, for at undgå misforståelser.

Se Philipson Wines store udvalg af Prosecco

Kendetegn for Prosecco 

Den mousserende vin kendetegnes som en meget aromatisk, næsten parfumeret, vin, som tit serveres som aperitif, eller til velkomst.

Stilen er let, frisk og ofte tør, men kan også laves sød.

Størstedelen af produktionen er mousserende (Spumante og Frizzante), men Prosecco kan også laves som en hvidvin uden bobler, og kaldes Tranquillo. Sidstenævnte konsumeres dog ofte indenfor Italiens grænser, af lokalbefolkningen, og eksporteres i et yderst begrænset omfang.

Psst... Vidste du at Prosecco er en afgørende ingrediens i den populære Aperol-Spritz, samt andre kendte Spritz-drinks. 

Prosecco og mad

Der er ingen tvivl om, at prosecco er lækkert at drikke, men den gør sig også rigtig godt til mad. Den kan bruges i stedet for champagne til mange måltider. Den mousserende vin går godt med både sødt og salt, og dens sødme passer også til stærkere mad.

Derudover indeholder prosecco en lidt lavere procent alkohol end mange andre mousserende vine, hvorfor den gør sig godt til en drink eller to i dagstimerne eller om morgenen i en mimose eller bellini.

Proseccoens oprindelse og forskellen på prosecco og champagne

Prosecco-regionen er opdelt i en DOC og en DOCG. Begge er oprindelseskateogier som garanterer en række kvalitative paramtre hos producenten. Dette kan indeholde alt fra vinmarkernes placering i et geografisk afgrænset område, begrænsning af høstudbytter, krav om håndhøst, lagringstid og eksempelvis alkoholprocent. 

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) er den højeste oprindelseskategori i Italien, med andre prominente vine som Amarone, Barolo, Brunello og Chianti Classico.

Kun Prosecco af DOCG-status må kaldes 'Prosecco Superiore'.

Prosecco laves på Charmat-metoden, modsat Champagne-metoden, og dette betyder at andengæringen foregår i tank, og ikke i flaske. Andengæringen i tanken tager normalt mellem 30 og 40 dage. (Der findes dog undtagelser, hvor producenten lader andengæringen ske i flasken, ligesom ved produktion af Champagne).

Salget af Prosecco i 2020 er blevet estimeret til omkring 400 millioner flasker, hvilket er verdens, absolut mest solgte mousserende vin, med omkring 100 millioner flere solgte flasker, end Champagne.

Se hele Philipson Wines spændende udvalg af Prosecco

Relaterede artikler