5 juni: Lukket | Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Bordeaux 2019

Nye tider i Bordeaux?
Årgang og vejr La Tour de By

Årgang og vejr

2019 var en varm og tør årgang i Bordeaux, dog ikke helt ligeså varm og tør som 2018.

Bordeaux så 25% mindre regn end det årlige gennemsnit for området.

Vinteren var mild, dog efterfulgt at et køligt og vådt forår. Dette betød variation i blomstringen i vinmarkerne. 

Små sporadiske haglbyger og frostmeldninger var også til stede i Bordeaux, uden fatale konsekvenser for producenterne. Det kølige og våde vejr fortsatte helt indtil juni, hvor sommeren tog over.

Fra midt juni nød Bordeaux godt at næsten tre fulde måneder med utrolig varmt og tørt vejr med gennemsnitstemperaturer på over 28 grader!

Et par store regnskyl kom vinrankerne til undsætning undervejs, både i slutningen af juli og i september, og vinrankerne undkig stress og ekstrem tørke.

 

Jancis Robinson om Bordeaux 2019: 

"Bordeaux 2019 is a very good to excellent vintage."

 

Robert Parker (Lisa Perrotti-Brown):

"The Miracle Vintage"

 

Jeb Dunnuck:

"A Modern-Day Version of 1982?"

 

Bordeaux Institute of Wine and Vine Science (ISVV):

Bordeaux 2019 har scoret 3,5 - 4 stjerner ud af 5

"An extremely high-quality year"

 

 

Høstudbytte og Alkohol Høsten hos Domaine Fabré

Høstudbytte og Alkohol

Den samlede høst i Bordeaux 2019 var lidt mindre end håbet, dog væsentligt mere end frygtet, med lidt over 5.000.000 hektoliter, hvilket ikke ligger langt fra det årlige gennemsnit for området. 

Flere producenter valgte dog at reducere den samlede produktionsmængde drastisk, sammenlignet med 2018:

 • 50% lavere for Lafite
 • 35% lavere for Leoville Las Cases
 • 30% lavere  for Cheval Blanc og Figeac

Reduktionen skal nok ses som et strategisk tiltag fra producenternes side, for at sende et signal om knaphed, og skabe øge efterspørgsel, trods pæne høstudbytter.

 

Høsten af de blå druer fandt sted fra sidste halvdel af september og frem til første halvdel af oktober.

Den varme og tørre sommer betød små druer med fuld modenhed.

Årgangen kan karekteriseres som moden, fyldig, aromatisk, tanninrig og vigtigst af alt, balanceret.

2019 minder meget om 2018 i forhold til fylden i frugten og modenheden. 2019 besider dog et højere naturligt niveau af syre og friskhed, hvorfor 2019 anses som en mere klassisk årgang, med mere struktur og potentielt også et bedre lagringspotentiale.

Alkoholniveauet ligger på et gennemsnitligt 14% for årgangen, ikke meget anderledes end 2018 årgangen. Man skal derfor forvente en del alkohol i 2019 årgangen. Højeste niveauer vil være at finde i de Merlot-baserede vine fra højrebreden, med et lavere niveau for venstrebredsvinene, særligt baseret på Cabernet Sauvignon.

 

 

 

Én Primeur Chateau Lamothe-Cissac

Én Primeur

Én Primeur (EP) er en salgsstruktur baseret på forslag af vin, før vinene må sælges på markedet. Ved at binde pengene op i en periode, sikrer man sig samtidig en mere lukrativ købspris. Bordeaux har opereret med denne salgsform i flere årtier - og er de absolutte største i verden på dette område.

2020 var året for udbydelsen af Bordeaux Èn Primeur 2019 (BXEP19), som forventes hjemkommet medio 2022.

2020 var også året for mange andre hændelser af betydningsfuld karakter, som var med til at skabe stor usikkerhed på det internationale vinmarked, op mod BXEP19.

Corona hærgede hele verden fra starten af 2020 og med stor spredningshast op igennem hele 2020. Dette skabte stor usikkerhed for hele det internationale vinmarked - både producenter, forbrugere og forhandlere.

Dramatiske fald på de internationale finansmarkeder affødte stagnering på vininvesteringer, internationale vinauktioner og generel afsætning af vin engros.

Kina og Hong Kong, verdens største indkøber af Private Fine Wine, havde stor national og politisk uro som skabte usikkerhed om fremtiden og var ligeledes hårdest ramt af Corona af alle lande i verden, i starten af 2020.

Trussler om amerikansk told på vin skabte udsigter til mørke tider for afsætningsmarkedet af vin i USA.

Man kan roligt sige at vinbønderne i Bordeaux var skeptiske anlagt og bekymret for de fremtidige muligheder for at sælge deres vin Én Primeur.

Tal fra Live Ex viste også at der ikke var tilfredsstillende forrentninger hos investorerne på Bordeaux Èn Primeur 2018, hvorfor producenterne følte sig tvunget til at tage drastiske midler i brug.

Alle disse usikkerheder kulminerede i maj 2020, hvor det kendte 5. Cru vinslot i Pauillac, Chateau Pontet Canet, valgte at frigive deres vin for salg med et historisk og hidtil uset prisfald på 35%, sammenlignet med årgang 2018. Dette var en frigivelsespris som senere fik følgende internationale ratings:

 • 98-100  Robert Parker
 • 98-99    James Suckling
 • 97-99    Wine Enthusiast
 • 95-97    Vinous
 • 96         Decanter

 

Dette blev startskudet på den største Én Primeur kampange i Bordeaux, nogensinde. Første allokation af Pontet Canet 2019 blev solgt på rekordtid, og vinverdenen indså hurtigt, at dette kunne blive en QPR (quality price ratio) uden sammenligning. Interessen var nu for alvor skabt på markedet.

Kort efter fulgte det kendte 3. Cru vinslot fra Margaux, Chateau Palmer trop, med et lignende historisk prisfald på 33%.

 • 98 Decanter.

 

Dagen efter meldte 2. Cru slottet fra Saint-Estèphe, Cos d'Estournel, sig også ind i ræset med et prisfald på 23,5 %.

 • 98-99  James Suckling
 • 97-99  Robert Parker
 • 97-99  Jeb Dunnuck
 • 98       Decanter
 • 96-98  Vinous
 • 96-98  Wine Enthusiast

 

Det samlede prisniveau på BXEP19 endte med et gennemsnitligt fald på ca. 21%, og kampagnen er fortsat i fuld gang. 

Philipson Wine er Danmarks absolut største forhandler af Én Primeur vine, og du kan se hele vores spændende udvalg af Bordeaux Én Primeur 2019 her.

 

 

Ratings - James Suckling

Ratings - James Suckling

Ratings - Robert Parker

Ratings - Robert Parker

Ratings - Jeb Dunnuck

Ratings - Jeb Dunnuck

Ratings - Decanter

Ratings - Decanter

Relaterede artikler