4.5
Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Beaujolais

Nouveau eller Vieux?

Beaujolais - En del af Bourgogne, men alligevel helt sin egen

Beaujolais er et fransk vindistrikt, som primært producerer rødvin. Placeret syd for Bourgogne og nord for Rhône, cirka 50 km. nord for Lyon, er Beaujolais i princippet en del af vin-området Bourgogne. Mange betragter det dog alligevel som værende et selvstændigt vin-område - både forbrugerne og producenterne. Faktisk producerer Beaujolais lige så meget vin som hele Bourgogne tilsammen.

De røde vine derfra er næsten udelukkende lavet på den blå drue Gamay, og der må blandes op til 15% grønne druer i rødvinene. Der laves også en lille smule hvidvin og rosé på Chardonnay og Aligoté.

Beaujolais fik sin AOC-status i 1937, og består af omkring 2000 avlere, 12 kooperativer og 150 negocianter. 

Fra omkring 14.500 hektar, beplantet med vin, produceres der årligt omkring 800.000 hektoliter vin, som udgør omkring 50% af verdens produktion af vine lavet på Gamay.

Størstedelen af vinene laves på en særlig metode - Marceration Carbonique. Dette er en gæring-teknik, hvor hele drueklaser kommes i lufttætte tanke uden ilt. Via trykket fra de øverste klaser i tanken, brister de nederste, og der opstår derved en gæring som udleder kuldioxid. Kuldioxiden beskytter vinen mod ilt, og producenterne kan derfor undlade at tilsætte svovl under gæringen. Metoden giver lette og frugtige vine, som har været den traditionelle opfattelse af vine fra Beaujolais.

Grundet den officielle placering i Bourgogne, har vinene fra området ofte stået i skyggen af sin noget mere famøse storebror. Dette skyldes flere ting, men faktum er, at man kan få utrolig mange lækre vine fra Beaujolais. Toppen af kvalitets-produktionen kan uden tvivl sammenlignes med stor Bourgogne-vin, og lagrer i årtier i kælderen - fortsat til en symbolsk pris.

Stilmæssigt spænder vinene fra lyse, lette og næsten saftevands-agtige Beaujolais Nouveau-vine, til mørke, kødfulde og utrolig lagrings-værdige rødvine fra de større Cru’er.

Beaujolais Nouveau og kvalitetsrevolutionen

Beaujolais Nouveau og kvalitetsrevolutionen

Den tredje torsdag i november, samme år som druerne er høstet, kommer årets Beaujolais Nouveau til salg. Vinen er således ikke mere end 7-9 uger gamle, når de sælges. 

Mange kan måske endda huske hvordan den danske racerkører Thorkild Thyrring i slutfirserne kørte med politieskorte fra Frankrig til Gråbrødre Torv, for at kunne levere de helt friske dråber Beaujolais Nouveau. 
Set i et kortsigtet marketingsmæssigt perspektiv, var dette ståhej en fuldstændig genial måde at få forbrugerne til at købe og konsumere denne syrerige og tyndbenede rødvin, med meget begrænset fornøjelse. 

Mange producenter tager dog stor afstand til denne vintradition, der set i deres øjne blot signalerer billig konsumvin - en fordom som fortsat præger mange forbrugere. Populariteten omkring Beaujolais Nouveau har dog også aftaget kraftigt siden 80’erne, og er i dag blevet erstattet af en øget efterspørgsel på Beaujolais af høj kvalitet, særligt fra de 10 Cru’er.

Dette skyldes primært den kvalitets-revolution som har stået på siden 80’erne, hvor en lille skare af producenter valgte at gå mod strømmen og hele Beaujolais Nouveau-showet, og lave vine af høj kvalitet, baseret på håndplukkede druer fra små udbytter og en økologisk produktion. Her, fire årtier senere, produceres der imponerende kvalitetsvine fra stokke som kan være over 100 år gamle, og som kan besidde uhyggelig koncentration og kompleksitet - særligt med alder.

De 10 Cru'er

De 10 Cru'er

Moulin-à-Vent er en af de mest efterspurgte og kvalitetsprægede cru’er i Beaujolais. Navnet stammer fra den famøse vindmølle på toppen af bakken, med udsigt over vinmarkerne, og vinene er kendt for sin fremtrædende tanninstruktur og mørk frugt, og er af denne grund også blandt de længstlevende vine, med det største lagringspotentiale. Gamle stokke i området kan være 100 år gamle, og afspejler en lang og respekteret vin-tradition.

Morgon minder stilmæssigt meget om Moulin-à-Vent, når man ser på fylden, strukturen og lagringspotentialet af vinene. Som den næststørste Cru i Beaujolais, er dette muligvis den mest efterspurgte og populære Cru i hele området. Jordbunden indeholder et særligt højt indhold af vulkanske aflejringer, og er meget basisk. De bedste vine er mørke og kødfulde, og vinder efter et par år i kælderen.

Fleurie betyder blomst på fransk, og refererer til den distinkt florale og blomstrede note, som vinene kan besidde. Fleurie er Beaujolais næststørste Cru, og trods mange vine produceres i en utrolig elegant og let version, som skal drikkes ungt, findes her skam også vine med stor intensitet og dyb frugt, som sagtens kan gemmes væk i kælderen, på niveau med en stor Morgon. Næppe er placeringen af Fleurie derfor et tilfælde, syd for Moulin-à-Vent og nord for Morgon.

Juliénas, der ligesom så meget andet i denne verden er opkaldt efter den romerske kejser Gaius Julius Cæsar, med Beaujolais nordligste punkt, er placeret syd for Saint-Amour i nord. Vinene besidder ofte en utrolig kerne af røde kirsebær, som næsten kan ryge over i cassis. Stilen og kvaliteten varierer i området, med de bedste eksemplarer er strukturerede og tanninrige og har et flot lagringspotentiale. Mod vest finder man de mere tanninrige vine, fra aflejringer af granit - mod øst findes de mere elegante vine fra mere sandholdige jordbunde.

Brouilly & Côte de Brouilly. Brouilly er den sydligste og største Cru i Beaujolais. Brouilly står faktisk for omkring 20% af den samlede produktion i Beaujolais, og er stærkt repræsenteret på franske bistroers vinkort. Druerne modner normalt nemmere her, end flere af de andre nordligere Cru’er, og stilen er ofte elegant, og blød og kan nydes ung. Côte de Brouilly er en mindre Cru, som er beliggende på en bakketop inde i Brouilly, med et højt indhold af granit og kalksten i jorden. Vinene herfra er ofte lidt mere strukturerede og de bedste producenter i hele Brouilly findes på denne bakketop. 

Saint-Amour er den nordligste beliggende Cru, placeret syd for Mâconnais. Vinene herfra er lyse, rødfrugtet og ofte meget elegante i udtrykket, og udgør sammen med Fleurie de Cru’er som generelt set laver de lyseste vine. Nogle har forsøgt at drage paralleller mellem Chambolle-Musigny og netop denne Cru. 

Sjov bonusinfo relateret til navnet: 20% af den samlede produktion fra denne Cru, sælges i februar måned, i forbindelse med Valentines Day.

Chiroubles er den højest beliggende Cru i Beaujolais, og de kølige vilkår for druerne forlænger ofte modningen med op til et par uger. Vinene kan udvise flot kompleksitet, selv som unge, og er ikke uden sammenligning til Fleurie - kølig og floral i udtrykket.

Régnié fik først sin Cru-status i 1988, og kendes i marken på den karakteristiske jordbund bestående af granit, med et næsten lyserødt skær. Vinene har en tendens til at være lidt krydrede, og kan være både fyldige og tanninrige, eller bløde, frugtige og mere lette i udtrykket. Her kan gøres imponerende value-for-money køb, da der ikke hersker mange kendte producenter samt den nyere cru-status.

Chénas er den mindste af de 10 Cru’er, og der bliver heller ikke eksporteret særlig meget ud af Frankrig. Jordbunden indeholder en del kvartz, og vinene er struktureret og får næsten et saltet, stenet udtryk, som man kan finde i Chablis. Gode eksemplarer kan lagre forbavsende godt. 

Se hele Philipson Wines store udvalg af kvalitetsvine fra Beaujolais her.

Relaterede artikler