Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Zinfandel vine

Zinfandel er en californisk drue, der bruges til at lave utrolig lækker rødvin. Druen omtales ofte som den amerikanske nationaldrue, og er den mest plantede drue i Californien. Her både blandes den med andre druer, såsom Cabernet Sauvignon, og står alene.

Zinfandel eller Primitivo?

Druen har mange ligheder med den italienske Primitivo drue. Dette har medført en årelang diskussion om hvorvidt druerne var de samme. DNA-test har sidenhen dokumenteret, at det rent faktisk er den samme drue. Dette møder fortsat en del modstand og skepsis, både i USA og Italien.

En af årsagerne er selvfølgelig, at Zinfandel er et varemærke for amerikanske producenter, og Primitivo er tilsvarende for italienske producenter. Derfor vil man gerne fastholde, at deres forskellighed. Druen kan give rødvin med meget stor fylde, intensitet og en del tannin, der gør den egnet til lagring.

Selvom Zinfandel og Primitivo genetisk set er samme drue, er det ikke ensbetydende med alle disse vine smager ens. Der er nogle fællestræk, men de færdige vine er selvfølgelig meget præget jordbund, klima, antallet af soltimer osv.

Faktisk stammer druen oprindeligt fra Kroatien, hvor den kaldes ‘Crljenak Kastelanski’. Siden har den altså udbredt sig til flere steder i verden, hvor USA og Italien er de to største producenter.

Zinfandel - en avanceret drue

Zinfandel kræver en lang sæson med masser af varme og sol, for at få tid til at modne. For det er det, som giver vinen sin karakteristiske sødme og kraftige tanniner. Sol og varme er der netop en del af i Californien, hvorfor de to er et perfekt match. 

Solen gør, at vinen er drikkemoden allerede fra salgsstart. Generelt set, bør vinene drikkes inden for de første 10 år. Nogle årgange kan naturligvis gemmes lidt længere i de bedste vine, men de fleste topper 3-6 år efter høsten. 

Nogle af de allerbedste californiske Zinfandel vin kommer fra byen Lodi, som også populært sagt, kaldes for Californiens Zinfandel-hovedstad. Rundt omkring byen er der således omkring 5.000 hektar beplantet med Zinfandel. 

Sådan produceres Zinfandel

Druen betragtes som værende ganske svær at dyrke, da druerne ikke modnes jævnlig i klasen. Det kan nemlig ende med at give lidt udfordringer i forhold til balancen i vinen. 

I USA stopper man typisk gæringen tidligt, hvilket giver nogle sødere vine. Man får dermed noter af chokolade, svesker og nødder i vinen. Nogle producenter lader gæringsprocessen fortsætte lidt længere tid, som man ville gøre det i Europa. Dette giver vinen mere krydderi som for eksempel peber, allehånde og kanel.

Hos Philipson Wine fører vi primært de mere elegante og vinøse Zinfandel producenter, som for eksempel DeLoach, der er fransk-ejet af Bourgogne-vinfamilien Boisset, som også ejer det berømte Domaine de la Vougeraie. 

Hvad passer Zinfandel godt til? 

Vinene kendes især for sin mørke farve, bløde tekstur og utrolig flotte smags- og duftnoter af brombær, jordbær, chokolade og svesker. De har en forholdsvis høj alkoholprocent, og er derfor også oplagt til efterårets krydrede retter og vinterens simremad. Samtidig er den også oplagt til sommerhalvårets grillretter, og påskelammet. 

Så vinen kan praktisk talt drikkes året rundt, hvilket er fantastisk for alle os vinelskere. 

Find din yndlings Zinfandel

Gå på udgik i vores store udvalg, og find en Zinfandel (eller flere), som passer til dig. Du kan blive klogere på alle vores vine, og inde på de forskellige produkt-sider, kan du læse om vinens oprindelse, aromaer og hvilken mad de går specielt godt til. 

Hos Philipson Wine er der altid 100% tilfredshedsgaranti, og vi glæder os til at sende din ordre afsted. 

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du mere end velkommen til at ringe på +45 70 22 68 88