Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Zinfandel og Primitivo

Solens druer

Nationernes kamp

Syditaliens stolthed og amerikanernes fane

Den amerikanske drue Zinfandel og den italienske Primitivo har i mange år været underlagt store diskussioner om, hvorvidt de to røde druer er ens eller ej, dog er en ting sikker!. Begge druer er meget populære.

Zinfandel er af mange blevet kendt som Californiens (hvis ikke hele USA’s) nationaldrue, mens Primitivo betegnes som den syditalienske region, Puglias, stolthed. 

Derfor har hverken USA eller Italien udvist megen vilje til at acceptere de to druers lighed. Heller ikke efter at det i 1990’erne blev muligt at foretage DNA-undersøgelser der viste, at de to druer er genetisk identiske, og har oprindelse i Kroatien, hvor den hedder Tribidrag. Den store årsag til modstanden skyldes at både Zinfandel og Primitivo er blevet kendte varemærker for hhv. amerikanske og italienske producenter, derfor ønsker man ønsker at fastholde deres forskellighed. Italien har i dag lov til at skrive Zinfandel på deres Primitivo-vine, men det bliver primært brugt på de vine, der sælges i USA. 

Trods forskel i smagsnuancer og præferencer personer imellem, fortjener begge disse vidunderlige druer at blive drukket af et flot vinglas i godt selskab. 

Samme oprindelse – forskellig smag

Vi ved, at Primitivo og Zinfandel oprindeligt er den samme drue. Men det er dog ikke ensbetydende med at vinene smager ens. Der er nogle fællestræk, men deres forskellighed kan imidlertid tilskrives deres vækstbetingelser, såsom jordbund, klima, vejr, antallet af soltimer og den samlede fremstillingsproces af vinen.

Generelt tillader Californiens vinproducenter at Zinfandel-druen modnes over længere tid og druerne får derved et højere sukkerindhold, som senere skaber en vin med højere alkohol. Dette skyldes at vinene altid skal gæres helt ud, så der ikke er sukker tilbage, da rødvin ikke kan være sød (sukker i vin). I denne sammenhæng er det vigtigt at skelne mellem sødmefuld og sød - hvor sød kun kan refererer til sukker i vin, som rødvin aldrig har. Zinfandel og Primitivo kan derfor med fordel, i vinsprog, defineres som sødmefulde vine, eller vine med meget frugtsødme. Dog skal det siges at vine fra Puglia, lavet på Primitivo, kan blive præcis ligeså sødmefulde, højalkoholiske og "varme" i frugten, som de Californiske, og det kan derfor i bund og grund være svært at skelne de to fra i hinanden.

 

Zinfandel 

Da Zinfandel-rødvine oftes har et relativt lavt tannin- og syreniveau, og meget moden frugt, bør de fleste drikkes inden for de første 10 år. Der er dog flere kvalitetsproducenter som laver Zinfandel på højt niveau, som også sagtens kan ligge længere i kælderen

Se blandt andet Philipson Wines rødvine på Zinfandel fra topproducenten Deloach her.

Et kendetegn for Zinfandel-rødvine er især den mørke farve, bløde tekstur og de utroligt flotte smags- og duftnoter af alt fra brombær, jordbær, vanilje, chokolade og endda svesker. Rødvinene får ofte en forholdsvis høj alkoholprocent, og anbefales derfor både til efterårets krydrede retter og gryderetter, såvel som til sommerhalvårets grillretter, hvor vinene går særligt godt til den sødelige barbequesauce.

Prøv for eksempel den bæredygtige Craftwork Estate Zinfandel Monterey, hvor druerne er høstet på vinmarkerne San Lucas og Hames Valley i Monterey, Californien. 

Primitivo

Puglia-regionen i Italien giver med sin sydlige beliggenhed masser af solskinstimer til Primitivo-drue og en lang, varm vækstsæson. Det skal druen bruge for at skabe rødvin med masser af frugt og højt alkoholindhold.

Den klassiske Primitivo-rødvin er saftig, mørk i farven med flotte noter af modne brombær, blomme, violer, solbærmarmelade og peber. Ligesom med Zinfandel, findes der fantastiske afbalancerede Primitivo-vine såvel som mere tunge, og sødmefulde vine. Det kan være en udfordring for vinbonden at bevare syren i druerne, da Puglia er så solrigt et område som, og dermed en risiko for at druerne bliver overmodne. Derfor er det essentielt at se sig om, og vælge en god producent – så du er du garanteret en god Primitivo oplevelse.

Prøv for eksempel rødvinen Primitivo di Manduria, der stammer fra landsbyen Manduria, som ligger i hjertet af den italienske støvlehæl.

Relaterede artikler