Man-Tor: 9-17:30 | Fre: 9-18 | Lør: 10-14 | Søn: Lukket

Økologi, Biodynamik og Naturvin

Få styr på certificeringerne
Økologi Domaine de la Vougeraie - I marken

Økologi

Den økologiske produktion har været reguleret på EU-niveau siden 1991. Siden 2012 har regler for økologisk vinfremstilling suppleret økologifordringen. Dette betyder at man skelner mellem, og kan certificere, både økologiske druer og økologisk vin (som også betyder økologisk vinfremstilling).

Økologi har til formål at passe på naturen, grundvandet, mikroorganismerne og den naturlige fauna som eksisterer omkring stokkende. På denne måde fremmer man biodiversiteten og jordens frugtbarhed. Man må ej heller benytte ukrudtsmiddel i marken eller tilsætte synteseprodukter.

Økologisk vin er fremstillet udelukkende af økologiske druer.

Økologisk vindyrkning er mere miljøvenlig end konventionel vindyrkning, da man ved økologisk vindyrkning ikke må benytte skadelig ’kemi’ i marken. Man må altså ikke bruge kunstgødning eller sprøjtemidler i marken. Der er også et forbud mod GMO’er. Opvarmning af vin/most må ske til maksimalt 75 grader.

Alle produkter som anvendes i marken skal være naturlige, og kan bestå af sprøjtning med grundstofferne kobber og svovl. Dette skal dog ske i langt mindre omfang end ved konventionel dyrkning.

Bordeauxvæske er udbredt i vinverdenen og tilladt ved økologisk vindyrkning. Bordeauxvæske består af kobber, kalk og vand, og benyttes som præventivt middel mod svampesygdomme i marken.

Der er også fastsat grænseværdier for hvor meget svovl man må tilsætte vinen. Svovl fungerer både som stabilisator for vinen, konservator og beskytter mod uønskede bakterier i vinen. Man skal dog bemærke at disse grænseværdier er relativt høje, og langt de fleste producenter, konventionelle eller økologiske, naturligt arbejder under disse grænseværdier.

Værdierne er følgende:

                                                                            Svovl i mg per liter

 

Konventionel

Økologisk

Rødvin

150

100

Tør hvidvin

200

150

Mousserende vin

235

205

Halvtør hvidvin

250

220

Nogle søde vine

400

370

 

Se hele Philipson Wines spændende og brede udvalg af økologiske kvalitetsvine her.

Biodynamik Dr. Bürklin Wolf - I Vinmarken

Biodynamik

Biodynamisk vindyrkning tager udgangspunkt i økologisk vindyrkning.

Demeter er den eneste internationale bredt-anerkendte reguleringsinstans på området, som certificerer Biodynamiske producenter.

Principperne er de samme, og har begge til formål at passe på naturen, grundvandet, mikroorganismerne og den naturlige fauna som eksisterer omkring stokkende, for på den måde at fremme biodiversiteten og jordens frugtbarhed.

Her tager man dog ’skridtet videre’ i flere henseender.

Biodynamikkens omdrejningspunkt er Rudolf Steiners antroposofi. Han anser jorden som en levende organisme, og mener at den åndelige dimension skal inddrages i sin praksis og overvejelser. Alt levende i vinmarken skal styrkes, så vinmarken opnår sit højeste dynamiske potentiale.

Jordens kredsløb er afgørende i Biodynamikken, og her læner man sig op af Maria Thuns kalender, som giver indblik i stjernernes, solens og månens position, som dikterer hvornår man kan smage, høste etc.

Man må gøde med udvalgte naturlige kompost-, urte og homøopatiske præparater. Faktisk er det obligatorisk at behandle jorden med syv forskellige kompostpræparater, så som kamilleblomst, egebark og brændenælder. Man skal også sikre sig at jorden er rig på mineraler og mikroorganisk liv. Her kan man inkludere dyr i marken, så som heste og køer, som både gøder naturligt og kan holde ukrudtet nede.

Der bliver også sprøjtet med komøg i marken, som har været begravet i jorden vinteren over, i kohorn.

Opvarmning af vin/most må ikke være højere end til 35 grader. Grænseværdierne for svovl er generelt lavere her, end ved økologisk dyrkning og konventionel dyrkning.

Værdierne er følgende:

Svovl i mg per liter

 

Økologisk

Biodynamisk

Rødvin

100

110

Tør hvidvin

150

140

Mousserende vin

205

140

Halvtør hvidvin

220

180

Nogle søde vine

370

360

 

Se hele Philipson Wines spændende og brede udvalg af biodynamiske kvalitetsvine her.

Naturvin 'Uden svovl' - En af de højtratede vine fra Chacra

Naturvin

Naturlig vin, eller ’Naturvin’ som det også bliver kaldt, er et mere løst begreb.

Her er ingen officiel certificering, ingen regulering, eller noget internationalt vedtaget regelsæt.

Her er tale om en ’Hands Off’ mentalitet, hvor bonden skal bestræbe sig på at blande sig så lidt som muligt i marken og i kælderen. Princippet er grundlæggende kompatibelt med både økologien og biodynamikken, da man arbejder med respekt for naturen og den naturlige fauna i mikroklimaet omkring stokkene.

Først og fremmest er det vigtigt at fastslå, at det ikke er muligt at lave kvalitetsvin, som både skal smage godt, transporteres, have en vis holdbarhed og samtidig kunne sælges internationalt, uden nogen form for indblanding. Det er og bliver et samspil mellem marken og bonden, og her er opgaven for bonden, at blande sig så lidt som muligt, og finde den optimale balance.

En mindre fransk organisation; Association des Vins Naturels, har fastsat en række regler som ligger til grund for deres certificering. Svovlniveauet skal være minimalt, og vinene skal fremstilles uden brug af maskiner eller kemi. Især det med maskiner har stor betydning, da en lang række moderne processer dermed er udelukket, hvis vinen skal kaldes for naturvin.

Det er som udgangspunkt ej tilladt at tilsætte svovl til vinen, men det er bredt kendt at flere producenter gør det i et begrænset omfang. (Op til 30 mg per liter er det tætteste man kan komme på en fastsat anderkendt standard). Tilsætter man svovl, skal det helst kun være ved aftapning på flaske. Der må heller ikke tilsættes hverken sukker eller syre.

Et andet gennemgående princip i naturvinens verden er, at man ikke må tilsætte ’industrigær’, men skal benytte den naturlige gær som findes på druerne, til at gære vinen – Spontangæring.

Naturvinsbønder viser også overvejende enighed om, at alle druer skal håndhøstes, da det også er nævnt tidligere, at maskiner er bandlyst i marken. Det helt store skel mellem naturvin, og de andre markideologier, findes dog ved minimeringen af tilsætninger og arbejdet i marken, hvor især biodynamikken arbejder meget med tilsætning af kompostpræparater og markarbejde – en proaktiv måde at skabe harmoni med naturen.

Langt hen ad vejen kan man generalisere omkring holdbarheden af naturvine. Da der ofte er tilsat ingen, eller minimale mængder af svovl, som fungerer som et konserverende element i vinen, vil vinen have en kortere holdbarhed - såfremt man arbejder ud fra en præmis om, at der benyttes druemateriale af høj kvalitet. Det skal dog tilføjes at der findes kvalitetsproducenter som har formået at skabe naturvine af imponerende kvalitet, og med et glimrende lagringspotentiale. Dog vil der selv i disse tilfælde være væsentlig højere flaskevariation og oftere et mere varieret udviklingsforløb i flasken.

Forhåbningen er for mange, at der bliver etableret en regulerende anerkendt instans, som internationalt kan certificere naturvinsproducenter og sørge for at kontrollere kvaliteten af vin, så vinene bliver mere gennemsigtige og forståelige for forbrugeren.

Se hele Philipson Wines store udvalg af naturvine her.

Relaterede artikler