Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Bodega Chacra - Sassicaia i Patagonien

100P Øko ørkenbourgogne og samarbejdet med Roulot fra Meursault
Rejsen til begyndelsen Patagoniens vilde landskab

Rejsen til begyndelsen

Piero Incisa della Rocchetta, barnebarnet til skaberen af italiens mest efterspurgte vin, 100P ikonvinen Sassicaia - som han fortsat er medejer af - besøgte tilbage i år 2000 sin gode ven, Hans Vinding Diers, i det sydligste Argentina. Hans Vinding var i gang med at eksperimentere med forskellige vine i det billedskønne Rio Negro i Patagonien. 

Her fik Piero lov til at smage Pinot Noir fra gamle stokke, som Hans Vinding havde leget lidt med. Aldrig før havde Piero smagt noget lignende - burgundisk, men alligevel med sit eget unikke udtryk. Han blev forelsket på stedet og jagten på Pinot Noir marker i Patagonien var nu begyndt. Piero havde beskæftiget sig hele livet med vindyrkning i Bolgheri, og var privat en stor 'Bourgogne Connaisseur', hvorfor kun de bedste marker ville kunne tilfredsstille ham. I søgen på vinmarker, faldt Piero over et par gamle upodet marker, med stokke tilbage til 1932 og 1955. Timingen kunne ikke have været bedre for Piero, da den oprindelige ejer af vinmarkerne var ved at rive alle stokkene op, for at dyrke æbler i stedet, da æbleprisen på det tidspunkt var højere end prisen han kunne forvente at få for høsten af sine druer.

I 2002 fik Piero lov til at købe markerne og grundlagde året efter Bodega Chacra.

"Chacra" er et særligt stykke jord, dedikeret til Pomologi - En gren af botanik der studerer frugt og dens dyrkning. Da markerne var ved at blive omlagt til æbleplantage, var navnet for Piero oplagt. En skjult betydning af navnet er den indiske 'Chakra', som er et energicenter i krop og sjæl i hinduismen.
 

Økologisk og biodynamsk vision Et af mange tiltag for at øge biodiversiteten

Økologisk og biodynamsk vision

Visionen bag Bodega Chacra er, at skabe de reneste og mest elegante terroirvine i Argentina, som skal udtrykke det lokale terroir og mikroklima i Rio Negro, omkring byen Mainqué, i Patagonien. 

Gennem økologisk certificeret vindyrkning og biodynamiske principper i marken, har Chacra formået at skabe Argentinas bedste vine på Pinot Noir og Chardonnay - alt sammen på under 20 år. 

De hvide vine fra Chacra bliver lavet i samarbejde med ikonproducenten J-M Roulot fra Meursault. Roulot er blevet medejer af Bodega Chacra, og er meget passioneret og inddraget i hele vingården. Chacra er i gang med at bygge et helt nyt vineri, udelukkende til produktion af de hvide vine, som skabes efter burgundiske principper, med fokus på elegance og mineralitet. 

Bevarelse af biodiversiteten er et fundementalt princip, som betyder mindst mulig interaktion i vinmarken. Alle benyttede præparater i vinmarken er fremstillet af planter og dyr fra selv vingården. For yderligere at øge floraen i økosystemet, har Piero investeret i bistader, som er opsat rundt i vinmarkerne. 

Bæredygtighed spiller også en central rolle hos Chacra, og man er derfor gået væk fra plastfolie som normalt benyttes til at forsegle flaskehalsen og vinproppen. Som alternativ bruges egenproduceret bivoks som lukning på alle vine fra årgang 2017.

Vingården er også selvforsynende med biodynamiske grøntsager og fjerkræ. Vingården prydes med 37.000 poppeltræer, som er plantet af Piero, med det formål at beskytte vinstokkene mod de kraftige vine og den bagende sol. Geder, får, svin og fjerkræ opdrættes på gården og der holdes også heste, der hjælper med diverse landbrugsopgaver.
 

Klimaet Dagen efter en nat med frost hos Chacra

Klimaet

Rio Negro stammer fra krydset mellem to smeltevandsfloder, Limay og Neuquén, og krydser derefter de trinvise sletter i provinsen. Højden ved dalen ligger mellem 290 meter og 330 meter over havets overflade.

I 1820'erne gravede britiske kolonister kunstvandingskanaler på begge sider af floden og dannede et grønt bælte, der var egnet til landbrug. 

Vindene kommer primært fra den sydøstlige kvadrant, og temperaturer kan falde til under frysepunktet om vinteren, grundet sneen der dækker Andesbjergene. Resten af året ligger temperaturintervalet på mellem 10 og 35 grader. Trods høje temperaturer om sommeren, køler vindende druerne og bevarer den naturlige friskhed og syre.

Dagene er varme og nætterne kolde. Temperaturen kan falde op til 40 grader fra dag til nat. Dette forlænger vækstsæsonen for druerne, som resulterer i druer med optimal modenhed fra den bagende sol, samt en frisk og aromatisk profil, der bliver bevaret gennem de kolde nætter og de kølige vinde. Kraftige vine, konstant sol og kun lidt nedbør har tendens til at give mindre og tykkere druer, hvilket fører til naturligt høje koncetrationer af sukker og syre.

Fugtighed er ikke et udtalt problem, grundet de kølige vinde, og afskærer vingården fra en række potentielle sygdomme i marken som man kan finde i resten af verden, som foreksempel meldug og skimmelsvamp.

 

Vinmarkerne Vinmark hos Chacra

Vinmarkerne

Chacra består af 24 hektar vinmarker.

 • 3 hektar med vinstokke fra 1932
 • 7 hektar med vinstokke fra 1955
 • 14 hektar med vinstokke som er plantet i omkring år 2003

Bodegas Chacras vinmarker ligger i en forhistorisk flodseng tæt på Rio Negro. Jorden er generelt rig på fossiler, og området er berømt for mange banebrydende fund af dinosaurusskeletter.

Omkring landsbyen Mainqué består jordbunden primært af rødt ler, sand og kalk, med et højt indhold af jern. Her er der optimale forhold til fyldige og koncentrerede hvidvine, med tilhørende friskhed og mineralitet.

På den anden side af vingården findes en mere gold jordbund med eroderet kalksten. Dette skaber rammerne for perfekt dræning og gode vækstbetingelser for Pinot Noir, i en burgundisk og elegant stil, med masser af mineralitet og friskhed.

 

Høst og vinificering Starten på en høst hos Chacra

Høst og vinificering

Høsten begynder normalt i slutningen af februar og strækker sig til begyndelsen af marts. De gamle stokke giver et lavt høstudbytte, som øger den naturlige koncentration i druerne, samt kvaliteten og kompleksiteten. 

Alle druer håndhøstes og processen begynder allerede ved daggry, inden solen står højt på himlen og bager. Selekteringen er streng og nådesløs - kun de sundeste og bedste druer udvælges. De resterende druer, som ikke klarer selekteringsprocessen, efterlades til fulgene på klasserne. Efterfølgende gennemgår druerne en ny selekteringsprocess i vineriet, hvor man kvalitetssikrer de høstede druer.

Fermenteringsprocessen foregår i æggeformede cementkar ved lave temperaturer, under 20 grader. Ved endt proces kommer vinene i burgundiske egetræsfade, hvor de lagrer i varierende tidsintervaller, afhængig af vinen.

Vinene 100P vinen og #1 WORLDS BEST WINE 2020 - James Suckling - Treinta y Dos (1932) - 2018

Vinene

Alle vinene fra Bodega Chacra er ufiltrerede, certificeret økologiske og biodynamiske principper benyttes i alle vinmarkerne. 

Barda - Pinot Noir Øko

Vinmarkerne, der blev plantet i 1990, vokser på let sandede jordarter. Vinen gæres ved lave temperaturer i runde cementtanke, med benyttelse af vildgær.

 • 100% Pinot Noir
 • Fadlagring: 50% Cementtank, 50% Franske fade (15% nye)

Lunita - Pinot Noir Øko

Druerne til denne vin kommer fra en meget gammel, ikke-podet, lille vingård på 1,5 hektar, som er næret tilbage til liv i løbet af de sidste 13 år. Vingården er beliggende i den midterste del af dalen og har lige dele af kalkholdigt materiale, sandsten og ler. Druerne plukkes meget tidligt om morgenen og gæres skånsomt i hele klaser, i cementtank, med benyttelse af vildgær.

 • 100% Pinot Noir
 • Fadlagring: 11 måneder i 50% cementtank, 50% brugte franske fade

Sin Azufre - Pinot Noir Øko (Naturvin)

Druerne til denne vin kommer fra udvalgte stokke tilbage fra 1955 - Cincuenta y Cinco-vingården. Vinen er et naturvinsprojekt, hvor der ikke tilsættes svovl i vinen. Her begrænses arbejdet i mark og kælder til det minnimale og der benyttes vilgær i gæringsprocessen. 

 • 100% Pinot Noir
 • Fadlagring: 46% af vinen får 1 måned i cementtank. De resterende 54% får 1 måned i franske fade

 

Roka Sin Azufre - Malbec Øko (Naturvin)

Dette er den nyeste vin fra Chacra, med 2019 som første årgang. Druerne til vinen kommer fra en lille parcel kaldet Roka. Vinen er et naturvinsprojekt, hvor der ikke tilsættes svovl i vinen. Her begrænses arbejdet i mark og kælder til det minnimale og der benyttes vilgær i gæringsprocessen. 

 • 100% Malbec
 • Fadlagring: 10 måneder på franske egetræsfade

 

 

Cincuenta y Cinco (1955) - Pinot Noir Øko

Denne vin så første gang dagens lys i 2006. Druerne til vinen kommer fra vinstokke som er plantet i 1955. Stokkene gror på en jordbund af småsten og fosiller fra et historisk hav. Vinen fermenterer i hele klaser ved meget lave temperaturer, for at bevare så meget friskhed, elegance og aromatik i vinen. Der benyttes vildgær i gæringsprocessen.

 • 100% Pinot Noir
 • Fadlagring: 50% i cementtank, 50% i brugte franske egetræsfade (2, 3 og 4 år gamle)

 

Treinta y Dos (1932) - Pinot Noir Øko

Kultvinen som fik 100P og kåret som Worlds Best Wine 2020 af James Suckling.

Vinen er en Single Vineyard med stokke som er plantet i 1932, groende i en jordbund som består af ler, sand og småsten. Dette er den mest strukturerede vin fra Chacra, med et lagringspotentiale som Grand Cru Bourgogne.

 • 100% Pinot Noir
 • Fadlagring: 19 måneder - 45% i cement tank, 55% i brugte franske egetræsfade (2, 3 og 4 år gamle)

 

Mainqué Chardonany Øko by J-M Roulot & P. Incisa

Vinen er opkalt efter byen Mainqué i Rio Negro, og er lavet i samarbejde med ikonproducenten J-M Roulot fra Meursault. Roulot er blevet medejer af Bodega Chacra, og er meget passioneret og inddraget i hele vingården. Chacra er i gang med at bygge et nyt vineri, udelukkende til produktion af de hvide vine. Druerne, som vokser på en jordbund med et højt indhold af kalk og fossiler, plukkes altid tidligt, da druerne modnes tidligt i Patagonien og man ønsker at bevare friskhed og aroma i druerne, efter burgundisk forbillede. Vinen gennemgår ikke malolaktisk gæring.

 • 100% Chardonnay
 • Fadlagring: 10 måneder - 18% i cementæg, 25% i rustfri ståltanke og 57% i franske egetræsfade (12% nye)

 

Chardonnay Øko by J-M Roulot & P. Incisa

Dette er Chacras topvin, lavet i samarbejde med ikonproducenten J-M Roulot fra Meursault. Roulot er blevet medejer af Bodega Chacra, og er meget passioneret og inddraget i hele vingården. Chacra er i gang med at bygge et nyt vineri, udelukkende til produktion af de hvide vine. Druerne, som vokser på en jordbund med et højt indhold af kalk og fossiler, plukkes altid tidligt, da druerne modnes tidligt i Patagonien og man ønsker at bevare friskhed og aroma i druerne, efter burgundisk forbillede. Stokkene er 40 år gamle, og giver lavere udbytte end stokkene til Mainqué.

 • 100% Chardonnay
 • Fadlagring: 10 måneder - 20% i cementæg, 15% i rustfri ståltanke og 65% i brugte franske egetræsfade.
Ratings - James Suckling

Ratings - James Suckling

Treinta y Dos (1932)

100P - #1 Worlds Best Wine 2020 - Treinta y Dos (1932) - 2018

98P - Treinta y Dos (1932) - 2019

98P - Treinta y Dos (1932) - 2017

98P - Treinta y Dos (1932) - 2016

97P - Treinta y Dos (1932) - 2012

96P - Treinta y Dos (1932) - 2015

 

Cincuenta y Cinco (1955)

98P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2020

98P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2019 

97P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2018

97P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2017

96P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2016

96P - Cincuenta y Cinco (1955) - 2015

 

Chardonnay Øko

99P - Chardonnay Øko - 2019

98P - Chardonnay Øko - 2018 

97P - Chardonnay Øko - 2020

 

Chardonnay Mainqué

97P - Chardonnay Mainqué - 2018

96P - Chardonnay Mainqué - 2019

 

Sin Azufre

97P - Sin Azufre - 2017

97P - Sin Azufre - 2016

97P - Sin Azufre 2015

96P - Sin Azufre 2019

96P - Sin Azufre 2018

95P - Sin Azufre 2020

95P - Sin Azufre 2014

 

Lunita

97P - Lunita - 2019

96P - Lunita - 2018

96P - Lunita - 2017

95P - Lunita - 2020

 

Barda

95P - Barda - 2015

 

 

 

Ratings - Robert Parker

Ratings - Robert Parker

Relaterede artikler