Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Skærsøgaard

Danmarks første autoriserede vingård - beliggende i Dons ved Kolding. Signaturvinene "DONS" har opnået den flotte certificering BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), svarende til det franske AOC.

Kort om Skærsøgaard

Skærsøgaard Vin er den første autoriserede danske vingård – beliggende i Dons ved Kolding. Vingården ejes af Sven Moesgaard, der er vinbonde og vinmager, og drives sammen med Katharina, Benjamin, Hans og Mads. I høsttiden er der desuden mange frivillige drueplukkere, der hjælper med at få høsten i hus. Der er ca. 25.000 vinstokke på friland på ca. 8 hektar.

Skærsøgaard
Skærsøgaard

Vinhusets Historie

Skærsøgaard Vin har siden starten i 2001 næsten hvert år kunnet præsentere fem forskellige vintyper: Rød-, rosé-, hvid-, dessert- og mousserende vine. Siden er brændevin, frugtvin, hedvin og et økologisk segment kommet til. Druevinene er siden 2006 mærket med kvalitetsbetegnelsen “Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB)”. Kongeriget er opdelt i 4 regioner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm. Vores vine har betegnelsen: “Regionalvin fra Jylland” hvilket betyder at de har bestået en analytisk og sensorisk prøve forud for frigivelsen. Siden 2018 har de mousserende vine opnået “Beskyttet Oprindelses Betegnelse (BOB)”, med tilknyttet vinområde og appellation DONS.
+ Vis hele beskrivelsen

Dansk Vin

Kongeriget Danmark blev af EU accepteret som erhvervsmæssigt vinproducerende område pr 1. august 2000. Før var det kun tilladt at fremstille drue-vin til eget forbrug. Medlemmer af Foreningen af Danske Vinavlere har dog siden 1993 stædigt dokumenteret, at der kan laves endog særdeles gode danske vine. EU-godkendelsen fra efteråret 2000 åbnede muligheden for, at offentligheden kunne smage de danske vine fra og med årgang 2001. Årgang 2001 åbnede to danske vinbønder det danske vinmarked. Årgangen blev hurtigt udsolgt. Med årgang 2002 var seks danske vingårde repræsenteret, med årgang 2003 var der syv – og med årgang 2004 havde otte vingårde deres vine til salg. Fra 2020 er der ca. 100 danske erhversmæssige vingårde.
+ Vis hele beskrivelsen
Skærsøgaard
Skærsøgaard

Bæredygtighed

Hos Skærsøgaard er der et stort fokus på miljøet ved at minimere “carbon footprint”. I markarbejdet bruges der ikke round-up, men i stedet naturlig gødning. Al varme på vingården produceres af et træflisfyr, som erstattede et oliefyr. Endeligt genereres en stor del af elektriciteten af deres eget solcelleanlæg. Som følge af et øget fokus på grøn energi installeredes et solcelleanlæg, som er ansvarlig for en stor del af vingårdens elektricitet. Hele anlægget producerer gennemsnitligt 6 kW i de lyse timer. Hele varmebehovet for Skærsøgaard og dertilhørende boliger dækkes af et flisfyr frem for et oliefyr eller fjernvarme. Anlægget producerer op til 200 kW og forsynes af flis fra udtyndingstræer i den omkringliggende skov. For at reducere forbuget af især plastik på vingården bruger de biodynamiske paknings-chips til at stødsikre forsendelsen af ordrer. De består af majsmel og er derfor fuldstændigt nedbrydelige ved kontakt med væske.
+ Vis hele beskrivelsen