Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Riesling

Er den sur eller sød?

Alt du behøver at vide om Riesling druen

Riesling er en aromatisk grøn druesort som primært benyttes til produktion af hvidvin. Af denne grund lagres Riesling ofte på ståltank, da man ønsker at bevare finessen og aromatikken fra druen i den færdige vin.

Druen er oprindeligt en krydsning mellem Gouais Blanc - en af de kendte moderdruer som også er 'forældre' til både Chardonnay, Gamay og Colombard, samt en anden ukendt druesort.

Der er bred enighed om, at Riesling duren stammer fra tyske Rhiengau i år 1435.

Druen kan lave både tørre, søde og endda mousserende vine alt efter, hvordan producenten ønsker at vinificere den. Der findes ingen "normalitet", når det gælder druen. Dog kan man delvist generalisere om, hvordan druen vinificeres i forskellige områder og appellationer.

Langt størstedelen af verdens Riesling hvidvine fremstilles som tørre hvidvine, og dette opnås fra producentens side, ved blot at gære vinen helt ud, så alt sukker omdannes til alkohol.

Alkoholniveauet er sjældent højt i vine fremstillet på Riesling druen, og særligt i Mosel kan vinene holde så lidt som 6% alkohol.

Riesling præfererer et køligt klima, da det er med til at udvikle de friske og florale noter og bibeholde den aromatiske profil, som kendetegner druen - tørre som søde vine. 

Lagringspotentialet for Riesling kan være nærmest uendeligt, og de bedste eksemplarer af søde og tørre vine kan udleve samtlige rødvine i verden. Dette skyldes først og fremmest den høje syre, som virker som et konserverende element. De sødeste udgaver vil derudover også indeholde store mængder sukker, som bidrager yderligere til lagringspotentialet.

Trods en præference til et køligt klima, findes Riesling i hele verden, fra Sydafrika og Australien til New York og Tyskland. Riesling druen er plantet mest i følgende lande:

  1. Tyskland
  2. USA
  3. Frankrig
  4. Australien

Riesling er en ufattelig alsidig drue, som er en fantastisk følgesvend til mad. Syren, friskheden og eventuelt restsukker går godt til de fleste retter og køkkentyper.

Populariteten og efterspørgslen på Riesling vine er steget markant siden 00'erne, og samlet set er det totale beplantede areal af Riesling eksploderet siden 00'erne.

 Se hele Philipson Wines spændende udvalg af Riesling vine her.

Relaterede artikler