• Snabba leveranser direkt hem till dörren Snabba leveranser direkt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Alla priser är inklusive moms och svensk alkoholskatt
Behöver du hjälp? +4570226888

Vin til fest, bryllup og konfirmation

Bliv guidet til den perfekte vinmenu til årets STORE fest

Vin til fest

Vin har været en del af fester, bryllupper og konfirmationer i århundreder. Man mener, at vin bringer held og lykke og velsignelser til de nygifte. God vin hører også helt naturligt til en festmiddag, hvor værterne skal fejres efter alle kunstens regler. 

Det er dog langt fra alle der har lige let ved at vælge den rette vin – og det kan vi sagtens forstå. For der er mange ting man skal tage højde for, hvis man ønsker at parre mad og vin og få det bedste resultat. I denne artikel vil vi kort hjælpe med at sammensætte den perfekte vinmenu til din drømmemiddag, uanset om der er tale om fest, bryllup, konfirmation eller andre fejringer.

 Hvor meget vin skal du servere per person?

Hvor meget vin skal du servere per person?

Vi får ofte henvendelser fra særligt kommende brudepar, som ønsker at vide, hvor meget vin man skal forvente at servere til festen. Det korte svar er, at dette bør være op til jer, da det virkelig afhænger af, hvor mange mennesker I har inviteret, samt hvor vigtigt I mener, at det er i det store billede.

Mængden af vin afhænger også af, hvilken ret vinen serveres til.

Ingen fest uden champagne. Champagne er og bliver indbegrebet af fest og fejring, og hvor meget champagne der skal bruges, afhænger meget af temperament. Champagne kan skænkes til velkomst, reception, kanapeer, aperitif og endda igen efter middagen. I så fald kan det ikke skade at have omkring en halv til en hel flaske per person, og så er man sikret nok til hele aftenen.

Når det drejer sig om hvidvin, vil vi anbefale, at hver person skal have 1/3 af en flaske, eller, hvad der svarer til omkring to glas.

Til hovedretten skal der afsættes omkring en halv flaske rødvin eller omkring 3-4 glas pr. person. Her skal du forevente at der vil være lidt vin i overskud og man vil kunne efterskænke til dem i selskabet, som er særligt tørstige.

Til dessert bør du afsætte omkring ét enkelt glas dessertvin per person, da ikke alle drikker dessertvin, og nogle er måske helt stoppet med at drikke på dette tidspunkt.

Typer af vin til bryllupper

Typer af vin til bryllupper

Der findes mange forskellige typer vin til bryllupper, lige fra hvidvin og rødvin til mousserende og rosé. Den type vin du vælger, bør være baseret på dine personlige præferencer og på menuen til arrangementet. 

En typisk bryllupsmenu består ofte af:

  • En forret, som kan omfatte fisk eller skaldyr, eller en lettere vegetarisk ret
  • En hovedret som kan bestå af alt fra magert kød, som lyst fjerkræ, til mørkere kød i form af enten okse, vildt eller lam.
  • Til dessert vælger mange at servere enten en sød dessert og/eller et ostebord. 

Nedenfor vil vi kort gennemgå nogle af vores foretrukne hvidvine, rødvine og champagner til festlige anledninger, som passer perfekt til et bryllup. 

Hvidvin til forretten

Hvidvin til forretten

En festmenu vil ofte starte forholdsvis let i form af en vegetarisk ret, eller en ret med fisk og skalddyr. Her vil hvidvin være et passende udgangspunkt og et godt match til disse typer retter:

Første forslag er 2022 Greywacke Sauvignon Blanc, Marlborough. Her er tale om en frisk, aromatisk og floral hvidvin lavet på 100% Sauvignon Blanc. Vinen favner lettere rette med grøntsager samt fisk og skaldyr med citron og urter. Her er tale klassisk kvalitetsvin på Sauvignon Blanc, fra en af New Zealands absolut bedste producenter, Kevin Judd, som står bag det anmelderrost vinhus Greywacke. Vinen skriger sommer, sol og en helt ideel og frisk måde at starte en selskabsmenu på. Læs mere om vinen her.

Alternativt kunne man gå med 2019 Chablis "Pierrelée", La ChablisienneHer er igen tale om en utrolig frisk og mineralsk hvidvin lavet på 100% Chardonnay fra den fantastiske årgang 2019. Friskheden er perfekt balanceret af en let smøret og cremet profil som hænger flot ved i munden og skaber en utrolig afrundet finish. Vinen favner, ligesom ovenstående vin, de lettere retter med grøntsager, samt fisk og skaldyr, og kan også sagtens bære de lidt fyldigere forretter, hvor der kan være grillede elementer eller kraftige saucer med. Producenten hedder La Chablisienne og kendte for deres imponerende value-for-money vine fra Chablis, som høster flotte internationale anmeldelser år efter år. Læs om vinen her.

Dette er blot to oplagte veje som man kan gå, og skulle du gå med et helt tredje forslag, eller en menu som kræver en helt anden tilgang, skal du ikke holde dig tilbage for at kontakte os, så vi kan tage en dialog om det perfekte mad- og vinmatch til lige netop din fest.

Rødvin til hovedret

Rødvin til hovedret

Efter forret kommer hovedret og her er der tradition for, at hovedretten ledsages af rødvin. Her kan det i vinmæssig sammenhæng give god mening at have lidt ekstra hvidvin i overskud fra forretten, hvis nogen ønsker at fortsætte med at drikke, eller generelt ikke præfererer rødvin. Hvilken retning man skal gå her skal naturligvis baseres på, hvad man selv præfererer at drikke, og hvilken menu vinen skal matches med. Vi giver herunder vores tre røde bud på indbydende og lækre festvine til bryllup, som er kundefavoritter hos Philipson Wine:

Første forslag er 2016 "Cuvée Philipson" Côtes-du-Rhône Rouge, GuigalCôtes-du-Rhône har i mange år, og er forsat, en af danskernes foretrukne vine. I dette tilfælde er der tale om en topanmeldt Côtes-du-Rhône i den fantastiske årgang 2016 fra ingen ringende end den absolut bedste og mest anmelderrost 100P producent, Guigal, som er et sandt ikon i hele Rhônedalen. Vinen byder på fyldig og saftig frugt, med masser af friskhed og krop, og en let krydret finish. Vinen kan både parres med lettere retter som lyst fjerkræ og pasta, til kalv og gris med kraftigere sauce og oksekød. Læs mere om vinen her.

Er man mere til italiensk rødvin vil 2020 Rosso Roma "Collezione Privata" Tenuta Federicivære oplagt. Her er der tale om et unikt blend af Montepulciano og Cesanese, og med blot 7 måneder på ståltank, harmonerer vinen fejlfrit mellem den fyldige og dybe frugt, og friskhed og aromatik. Vinen er kraftfuld og frugtmoden med masser af rigdom og frisk frugt. Vinen er baseret på Montepulciano, en fantastisk rødvinsdrue som giver aromatiske og fyldige vine med masser af krop. Et perfekt match til alt fra pastaretter, fjerkræ med cremede saucer, samt vildt og oksekød med mere kraftfuld tilbehør og eventuel fedtmamorering. Læs mere om vinen her.

Ønsker man at gå en lidt lettere og mere elegant vej, er 2020 Ranch 32 Pinot Noir, Monterey et fantastisk bud. Her er tale om elegant og kølig Pinot Noir fra Californien. Vinen byder på fine små hindbær og jordbær med silkebløde tanniner og en utrolig frisk frugt. Man fornemmer en næsten burgundisk elegance som giver flot modspil til den dybe og solmodne frugt. Vinen ligger på franske fade og får en snert af toast og imponerende struktur. Et oplagt match til pastaretter, fjerkræ, kalv og gris, med cremede saucer, syrlig garniture samt retter med svampe og trøffel. Læs mere om vinen her.

 

Vin til desserten

Vin til desserten

Sidst men ikke mindst kommer naturligvis desserten. Og hvad bedre til dessert, end dessertvin? Desserter kan komme i mange former og udgave, fra en klassisk og meget sød chokoladekage med vaniljeis, til en frisk og syrlig frugtbasseret dessert, eller måske endda en dessert baseret på ost. Det kan være svært at matche vin til desserter og ost, og der er også flere faldgrupper man skal være opmærksom på.

Bosio Moscato Spumante ligger lige til højrebenet når vi taler dessertvin til bryllup. Efter en lang dag med masser af mad og vin, kan jeg næppe forestille mig en bedre afslutning, end en frisk, og floral, halvsød mousserende vin som er lav på alkohol (5%). De små fine bobler renser ganen perfekt efter måltidet og giver en let og elegant afslutning, som runder det hele perfekt af. Vinen er en perfekt ledsager til lettere og ikke alt for søde desserter med syre, såsom; panna cotta, sorbet, friske desserter med frugt, bær, yuzu, rabarber, hyldeblomst eller andre friske sæsonråvarer i den aromatiske ende. Læs mere om vinen her.

2015 Château Piada, Barsac-Sauternes er en anden oplagt kandidat til dessertbordet. Sauternes, beliggende i Bordeaux, er kendt for at lave verdens mest eksklusive og eftersprugte dessertvine - højborgen for disse gyldne dråber. Vinen er lavet på 100% Sémillon og beskrives bedst som gyldne dråber - vinens nektar. Her er tale om vin med fantastisk kompleksitet og fylde, tyktflydende vin perfekt harmoneret af en utrolig frisk og aromatisk profil og knivskarp syre til at holde vinen på dupperne. Man fornemmer fine noter af lynghonning, fersken og citrus, og vinen ville være et perfekt match til søde desserter som is, chokolade og søde kager, som bryllupskage. Læs mere om vinen her.

Champagne til bryllupskagen?

Champagne til bryllupskagen?

Skal man drikke champagne til bryllupskagen?

Det hurtige svar er ja, hvis du har lyst. Det vigtigste i denne kontekst er nemlig dine egne præferencer, og hvad du er godt tilpas med.

Vælger man at drikke champagne, eller andre former for mousserende vin til bryllupskagen, er der dog et par tommelfingerregler som man med fordel kan læne sig op ad.

Det er godt at vide, at den summerede produktion af søde champagner, hvis det skal hedde champagne, ikke er stor. Det begrænsede udbud betyder samtidig, at priserne kan være høje, sammenlignet med andre halvsøde mousserende vine fra andre regioner. I dette afsnit har vi valgt at tage udgangspunkt i andre, mere prisvenlige, regioner hvor man får utrolig meget value-for-money.

Den mousserende vin må ikke være tør hvis den skal parres med bryllupskagen. En klassisk champagne med angivelsen "brut" eller "extra brut", vil indeholde en lille mængde sukker, men fortsat være klassisk tør, og vil derfor ikke være et godt match. Sødmen fra kagen vil simpelthen gå ind og dominere den tørre mousserende vin og få den til at virke skarp, syrerig og måske endda lidt metalisk. Vælger man derfor at drikke mousserende vin til bryllupskagen, skal vinen som minimum være halvsød, hvis det skal blive et godt match, da sødmen i vinen favner sødmen i kagen og på den måde skaber samspil og harmoni. Er kan man gå efter generelle betegnelser som "dry", "sec", "semi sec", "demi sec" eller "semi dry".

2019 Cava Semi Sec Reserva, Sumarrica er et glimrende bud på en anmelderrost og prisvenlig "halvsød" mousserende vin. Med fine små bobler, og en let parfumeret næse, står denne vin utrolig indbydende med citrus, kandiserede æbler, og nødder. Læs om vinen her.

Her kan man også vælge Bosio Moscato Spumante, som er nævnt i forrige afsnit under "Vin til dessert" - et igen oplagt valg til den søde festkage eller bryllupskage. Læs om vinen her.

 

Få hjælp til at finde den helt rette vin

Hos Philipson Wine forstår vi godt, at det kan være en vanskelig opgave at vælge den rigtige vin til dit bryllup. Med så mange forskellige typer vin at vælge imellem er det vigtigt at vælge en vin, der vil behage både brudeparret og deres gæster. Derfor sidder vi altid klar til at hjælpe dig med at finde den helt rette vin til din næste fest, uanset hvilken type fest det måtte være og uanset hvilket budget, som du har lagt dig fast på. 

 

Relaterade artiklar