Behöver du hjälp? +4570226888

Portvin

Portvin är en portugisisk glögg som produceras i regionen Doure i norra Portugal. Det är ett sött vin som ofta serveras till desserter. Du kan köpa portvin i vitt, rosé och rött samt torra och halvtorra varianter.

På Philipson Wine har vi ett stort utbud av portviner året runt. Se alla våra portviner här.

Populära Vinlådor

Vinglas med rødvin og vintønder i baggrunden

Portvin fra Feuerheerd's

Vi er meget stolte af at have Feuerheerd’s Port som vores portvins-agentur. 

Feuerheerd's har gennem århundreder gjort en stor dyd ud af at lagre gamle Colheitaer, hvilket betyder, at du kan købe gamle topårgange i topkvaliteter med enorm rigdom, koncentration og kompleksitet!

Grundstammen i det familieejede portvinshus har siden 1815 været en kompromisløs stræben efter at lave fantastiske portvine. Huset ejes af Barão de Villar-Vinhos, som den meget kendte portvins-familie Van Zeller står bag. De har blandt andet ejet Quinta do Noval, hvor Feuerheerd's winemaker Alvaro Van Zeller er oplært og startede sin karriere.

Gode tilbud på portvin

Vi har hele året rundt god portvin på tilbud, og vi har samtidig Danmarks største udvalg af Portvine. Vi har en tradition for at købe store mængder Portvin, og derfor kan vi sælge til markedets bedste priser. Vi er specialister i Colheita portvin og Tawny portvin. Men vi er også stolte forhandlere af vintage portvin.

Se hele vores udvalg af vin

Portvin af høj kvalitet

Hos Philipson Wine tilbyder vi portvin af høj kvalitet til yderst rimelige priser. Det er derfor med stor glæde, at vi kan præsentere et imponerende sortiment, med alle de traditionsrige portvinstyper.

Portvin holdbarhed

Vintage, Late Bottled Vintage og Ruby-typen skal drikkes ligesom rødvin, altså på dagen eller måske dagen efter, hvis du opbevarer flasken i køleskabet. Gamle vintage portvine kan kun holde sig halve dage eller få timer, hvis der er tale om 100 år gammel portvine.

Tawny og Colheita kan holde sig flere uger uden at blive dårlig, hvis du sætter proppen ordentligt på og stiller flasken stående i køleskabet. Det gør, at du kan nyde, hvordan en Tawny eller Colheita udvikler sig gennem en måned. Hvornår Portvinen er bedst er en individuel smagssag, men der går flere uger før, at vinen ikke kan drikkes længere.

Opbevaring af portvin

Det er vigtigt, at du opbevarer dine portvine liggende. Korkproppen skal have fugt, så den ikke tører ud og dermed ikke kan holde ilten ude af flasken. Dertil skal flasken helst opbevares ved en kølig temperatur på omkring 12 grader og gerne i et mørkt rum, da sollys kan skade kvaliteten på portvinen. Dette gør sig i øvrigt gældende for alle vine.

Forskel på Colheita, Tawny, Ruby og Vintage Portvin

Portvin kan overordnet set opdeles i to typer: Tawny og Ruby. 

Tawny portvin betegnes som fadlagret portvin idet den ligger på fad indtil, at den skal bruges. Hvor Tawny portvin er en blanding af flere årgange, er Colheita en årgangs-tawny, som kun laves i de bedste år. 

  • Colheita portvin

Colheita portvin lagrer minimum 7 år på fad og bærer altid 2 årstal; høstår og tappeår. De bedste og mest eftertragtede Colheita lagrer mange år på fad, og opnår derved en uhørt koncentration og kompleksitet.

Tawny, som betyder læder, er opkaldt efter den gyldne farve, som portvinen får af den lange fadlagring. 

  • Ruby portvin

Ruby portvin, som også inkluderer vintage og late bottled vintage, tilbringer relativt kort tid på fad. Ofte under 2 år. Efter aftapning på flasken, er Ruby portvin og Late bottled vintage drikkeklar. 

  • Vintage portvin

Vintage portvin udvikler sig ved flaskelagring, og har et langt lagringspotentiale på 10, 20 eller 30+ år. Ruby, som betyder rød, er opkaldt efter typens farve.

Hvid portvin laves på hvide drue typer og kan produceres som tørre eller halv-søde portvins varianter. Vinene er typisk mere frugtige, og passer godt som aperitif.

Rosé portvin også omtalt som pink portvin produceres på røde druer med kortere skalkontakt, og vinen får derigennem sin fine farve. Rosé portvin er ofte meget frugtige og med tydelig aroma af jorbær og hindbær. 

Portvin til mad

I Danmark drikker vi ofte portvin i vinterhalvåret fx. til ris a la mande. Men portvin kan faktisk parres med rigtig mange retter. Som tommelfingerregel kan man parre portvin med fed mad, såsom paté og foie gras. Forsøg dig derfor med at skifte din Bourgogne eller Brunello ud med et glas portvin.

Eksempelvis passer melon med parmaskine utrolig godt med en colheita. De nøddede elementer i en ældre colheita, passer virkelig godt med smagen fra lufttørret skinke, mens melon passer til sødmen, som man også finder i portvinen. Jo ældre en colheita er, jo mere intens og kompleks bliver portvinen.

Tawny portvine går utroligt godt til tørre oste. Colheita kan gå til skimmeloste, hvis man samtidig serverer ristet rugbrød, kraftig marmelade eller nødde-honningblanding. Colheita er også et oplagt valg til desserter med smag af nødder, karamel eller tørrede frugter. 

Så næste gang du laver creme-brulée, Tarte Tartin eller god gammeldags dansk æblekage, så snyd ikke dig selv for oplevelsen med en Colheita på bordet.

Serveringstemperatur af portvin

Ruby portvin bør serveres koldt. Gerne omkring 12 grader, så den kan nydes mens den stille og roligt varmes op af rummets højere temperatur.

Tawny og Colheita portvin bør være let afkølet, omkring 14-16 grader. Stil gerne portvinen i køleskabet i en time før servering. Har du et vinkøleskab, så læg Tawny og Colheita flaskerne sammen med dine rødvine. Så har portvinene den optimale temperatur fra start af.

Vintage portvin skal opbevares i vinkøleskabe eller en kølig kælder, da de vil modne for hurtigt ved stuetemperatur. Vintage portvine hører til Ruby-typen, så de bør lægges på samme hylde som dine hvidvine, eller sammen med de køligste rødvine.

Gode tilbud på portvin

Vi har altid god portvin på tilbud, og vi har samtidig Danmarks største udvalg. Da vi køber ind i store mængder, kan vi derfor presse prisen helt i bund. Vi er specialister i Colheita og Tawny portvin, men har naturligvis også vintage portvin.

Hvordan fremstilles portvin?

Druerne plukkes når de er fuldmodne, og sorteres når stilken fjernes. Drueskaller og kerner gærer sammen med saften fra druerne, og når portvinen har gæret 24-36 timer i en tank, opnår vinen 6-7% alkoholprocent.

Når portvinen vinificeres tilsættes brandy eller druesprit med omkring 77% alkohol, hvilket stopper gæringen, og sikrer at restsukker bevares. Brandyen kan tilsættes på bestemte tidspunkter i gæringsprocessen. Gør man det tidligt i processen, får man en sødere vin, og hvis gør man det senere, vil man tilsvarende få en mere tør portvin. 

Når gæringen er stoppet bliver mosten hældt på fade, hvor den ligger i nogle måneder. Løbende holder en winemaker øje med kvaliteten. I løbet af de måneder beslutter producenten, om det skal være Ruby eller Tawny portvin.

Portvin - mest stillede spørgsmål

Hvad er portvin?

Portvin er en portugisisk hedvin, som produceres i Doure-regionen i det nordlige Portugal. Det er en meget sød vin, som ofte serveres til desserter.

Hvilken portvin skal jeg vælge?

De forskellige typer portvin er gode til forskellige formål. Ruby portvin er god til frugtholdige desserter med syrlige bær eller til kød som mørbrad. LBV portvin er god til chokolade, men de også er rigtig gode til vildt. Er du på udkig efter en portvin til ostebordet, så er vintage portvin den rette. Den er særligt god til skimmelost og nødder. Er skimmelost ikke din smag, så er Tawny portvin også en god portvin til ostebordet med lagrede oste og desserter med karamel. En god portvin til din dessert er en hvid portvin. Den passer nemlig godt til både is og frugt. 

Hvad er forskellen på vin og portvin?

Portvin er en hedvin hvilket betyder, at den er en forstærket vin. Portvin er ofte sødere og mere riger på alkohol end en almindelig bordvin. Portvin indeholder oftest mellem 19-21% vol.