Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Podcast - Opbevaring af vin med Christian Philipson

Produceret af Boligpodcasten

Vinopbevaring

Når du skal opbevare vin er temperaturen en af de vigtigste faktorer. Temperaturen er bl.a. med til at sikre, at balancen i vinens smag vedligeholdes. Opbevarer man ikke vinen i det rigtige miljø kan det resultere i, at vinen ødelægges ved at den ældes for tidligt, så det er altid godt at kende til de mest optimale omgivelser ift. vinopbevaring.

De perfekte forhold til vinopbevaring

Skal du opbevare dine vinflasker over længere tid (+5 år), vil du opleve en betydelig forskel på vinens udvikling, hvis du har de helt rigtige forhold på plads:

  • Vinen bør opbevares i et helt mørkt rum, da lys kan være med til at have en negativ påvirkning på vinens udvikling.
  • Undgå at vinen udsættes for nogle former for bevægelse eller vibrationer. Vi anbefaler, at du bevæger flaskerne så lidt som muligt.
  • Sørg for at opbevaringsrummet er godt ventileret, da det er med til at forhindre eventuelle muglugte i at trænge ind i vinflasken.
  • Luftfugtigheden skal være mellem 50%-70%. Overgår luftfugtigheden 70%, skabes der perfekte forhold for skimmelsvamp at vokse i, samt etiketternes tilstand på flaskerne forringes.

Vinen bør desuden altid ligge ned så korkproppen holdes fugtig. Hvis du ikke har mulighed for at lægge flaskerne ned, uden at de skal ligge på hårde overflader, så bør du anskaffe dig en vinreol, som er med til at beskytte vinen.

De rigtige temperaturer til opbevaring af vin

Som tidligere nævnt er temperaturen i rummet en af de største faktorer for vinens udvikling under lagring. Vinen har det generelt bedst under stabile forhold, hvilket især bemærkes ved rumtemperaturen.

Hold generelt rumtemperaturen på omkring 12-14 grader.

Bliver temperaturen lavere end dette, bliver vinens udvikling betydeligt langsommere, og ved højere temperaturer udvikler vinen sig langt hurtigere end hvad det optimale er.

Rødvin temperatur

Ved lagring: 12°C til 14°C
Ved servering: 16°C til 18°C

Hvidvin temperatur

Ved lagring: 8°C til 12°C
Ved servering: 8°C til 12°C

Champagne temperatur

Ved lagring: 5°C til 8°C
Ved servering: 8°C til 10°C

Vinkøleskab - den smarte løsning

Står du, ligesom så mange andre, uden en vinkælder eller anden form for optimal vinopbevaring, så skal du ikke være bekymret. Der findes stadig andre løsninger til, hvordan du kan opbevare din vin under gode forhold.

Den bedst mulige måde at opbevare sin vin på, er faktisk ved brug af vinkøleskabe. Der findes nemlig utallige modeller med smarte funktioner, hvor du bl.a. kan zonekontrollere forskellige temperaturer i køleskabet.

Vinkøleskabe fås i mange forskellige versioner: store, små, indbyggede, med dobbeltdøre og mange flere. Designet på et vinkøleskab er oftest simpelt og elegant, hvilket gør at det passer ind i de fleste hjem.

Podcast med Henrik Morell og Christian Philipson

Lyt til podcasten her.

Hvis man køber mere vin end man skal bruge her og nu, eller er decideret vinsamlere, så kommer spørgsmålet om opbevaring ind.

Moderne bylejligheder er lavet til at være energiøkonomiske, og er ikke ideel til opbevaring i længere tid. Men også her er der stor forskel i, hvor man bedst kan opbevare vinen.

Vinhandler Christian Philipson fortæller om de forskellige opbevaringsmuligheder fra bagerst i et skab, over vinkøleskabet til vinkælderen.

Man kan også høre om de egenskaber ved vinen, der gør forskellige opbevaringsmuligheder mere eller mindre velegnede.

Hvis man vil kende til de ekstreme muligheder for en vinkælder, så hør om Christian Philipsons egen vinkælder.

Christian Philipson er vinkøbmand og indehaver af Philipson Wine.

Relaterede artikler