Mandag-Fredag: 9-18 | Lørdag: 10-15 | Søndag: lukket

Domaine Weinbach

Grand Cru i Alsace
Domainet Domaine Weinbach

Domainet

Domaine Weinbach, som direkte oversat betyder 'vinstrøm', er en af de ældste vingårde i Alsace, hvis historie kan dateres tilbage til år 800. Domainet er opkaldt efter den lille strøm i området. Familien Faller er blandt de bedste producenter i Alsace, og hører til en lille elite, som har fået tildelt de magiske 100P af både Robert Parker, James Suckling og Vinous.

Domaine Weinbach ledes af Catherine Faller og hendes søn Théo, som er winemaker. Domainet ligger i Kayserberg i hjertet af Alsace.

Al dyrkning er certificeret økologisk, og fra og med årgang 2010 er alle deres vin certificeret biodynamiske (Demeter), hvorfor kun meget få producenter kan matche den kvalitet som Weinbach leverer. Bestlutningen om at dyrke biodynamisk er helt tilbage fra 1998, og alle vine er blevet dyrket biodynamisk siden 2005, hvorfor Weinbach har været en af de tidligste producenter i området, til at gå denne vej.

Weinbach-vinene står stilmæssigt i stor kontrast til alle andre vine, man finder i Alsace. Frem for at fokusere på power og frugtsødme, er domænets vine utroligt intense og elegante. Desuden er de ekstremt lagringsværdige, og med alderen opnår de tydelige mineralske smagselementer.

Mark besiddelserne er simpelthen sublime: Schlossberg (8 hektar!), Furstentum og Mambourg er alle tre Grand Cru-marker. De to sidste marker, Clos des Capucins og Altenbourg, er ikke Grand Cru- klassificerede, men eksperterne er enige om, at de burde være det!

Se hele Philipson Wines spændende udvalg af topanmeldte vine fra Domaine Weinbach her.

Druer

Druer

Riesling

Riesling dækker 40% af Domaine Weinbachs marker, og der er mange som mener, at domænets bedste vine laves på denne ædle drue.

Weinbach Riesling laves på druer fra Clos des Capucins-marken, samt fra unge vinstokke fra Schlossberg Grand Cru marken. Den let gyldne vin byder på en intens bouquet af blomster, mandel og et strejf af røg. Smagen er ligeledes begavet med den "Weinbach'ske" intensitet og den besidder desuden en liflig, sprød syre, som gør helhedsindtrykket harmonisk og meget appetitvækkende.

 

Gewürztraminer

Gewürztraminer (Cuvée Théo) er opkaldt efter Théo Faller, som ledte Domaine Weinbach indtil sin død i 1979. Vinen laves ved at udvælge årgangens bedste druer fra Clos des Capucins-marken. Den gyldne vin byder på en intenst parfumeret duft med en fin, let eksotisk sødme. Smagen er middeltør, rig og velouragtig, og eftersmagen munder ud i en frisk, tør finish. En stor, magtfuld vin.

 

Sylvaner

Sylvaner får sjældent lov til at træde i karakter i Alsaces vine, men det gør den så sandelig i Weinbachs udsøgte Sylvaner. Vinen laves på druer fra Clos des Capucins-marken, og det enestående mikroklima lader druen realisere sit fulde potentiale. Duften er let parfumeret med nuancer af blomster og kvæde. Smagen domineres af en intens æblearoma og en let frugtsødme, som afbalanceres af en perfekt afmålt, sprød frugtsyre.

 

Pinot Blanc

Pinot Blanc fra Alsace er som regel en let og uforpligtende vin, men på Domaine Weinbach tager man Pinot Blanc-druen alvorligt. Faller-familien lægger alle kræfter i, og fremtvinger en stoflig, aromatisk og mineralsk Pinot Blanc, som er skræddersyet til den fineste gastronomi.

Pinot Blanc er lavet på druer fra Clos des Capucins-marken. Vinen byder på en aromatisk duft, som domineres af æble, mandel og mineraler. Smagen er tæt, fedmefuld og begavet med en knitrende frisk syre, som gør det generøse smagsindtryk appetitvækkende og harmonisk.

 

Muscat

Weinbach laver Alsaces bedste Muscat. Druerne høstes på Clos des Capucins-marken, hvor de opnår en perfekt modenhed kombineret med en utrolig friskhed, og det er denne kombination, som gør vinen helt og aldeles uovertruffen. Duften er intens, sprød og meget frugtig. Smagen er overraskende tør og frisk, og domineres af en ren smag af rosin. En helt unik vin, genial som aperitif eller som ledsager til eksotiske retter fra det indiske eller thailandske køkken.

 

Les Vignes du Precheur (Blend)

  • 40% Riesling, 30% Auxerrois, 20% Pinot Gris, 5% Muscat, 5% Sylvaner

Les Vignes du Prêcheur (frit oversat 'Præstens Vinmark') er en vinmark beliggende lige under Grand Cru marken Kaefferkopf og har et sandet og leret terroir. Det er en såkaldt ”compklantation”, det vil sige at der gror flere druetyper på samme vinmark, hvilket var meget almindeligt også i Alsace i gamle dage og det er således en tradition som Domaine Weinbach også hylder.

Druerne håndhøstes og de hele klaser og gærer med vildgær i store, gamle ”foudres”, store egetræsfade på 1200 Liter. Det giver en meget charmerende vin med en floral bouquet med antydning af bl.a. fersken og aprikos, en sprød og elegant vin med god fylde som slutter med et snert salt.

Alle druerne håndhøstes, der er en 3 ugers periode, hvor druemost og drueskaller gærer sammen med vildgær, derefter lagrer vinen i 8 måneder på ståltank uden tilsætning af sulfitter. Det giver en spændende vin med en bouquet med antydning af grapefrugt og rosenblade, en elegant, mellemfyldig vin med en fin struktur af syre og bløde tanniner. Slutter flot med et strejf af mineralitet.

 

Marker

Marker

Clos des Capucins

Clos des Capucins-marken, omkranset af de gamle mure i Capucin-klosteret omtales første gang i år 890, da kejserinde Richarde skænkede det til klosteret i Etival, der derefter skænkede en del til ordenen af Capuchin Friars i begyndelsen af det XVII århundrede. Marken, som er en monopolmark, strækker sig over 5 ha og består af et terroir, der modner tidligt og producerer frugtdrevne vine.

 

Altenbourg (Lieu-dit)

Gurs-, sand, ler og kalkholdig mark beliggende 220 - 300 meter over havets overflade, i en blid skråning lige under grænsen til Grand Cru-marken Furstenstum. Altenbourg favoriserer særligt Pinot Noir, Pinot Gris og Gewürztraminer. I den nederste del af skråningen laves Gewürztraminer Cuvée Laurence.

 

Schlossberg (Grand Cru)

Den ældste Grand Cru i Alsace (1975), oppe i 400 meters højde.

Domaine Weinbachs 8 hektar store besiddelse i den stejle, granitholdige Schlossberg-mark giver Laurence Faller et enestående drue-materiale at arbejde med, og resultatet er en række af verdens bedste Riesling-vine. Jordbunden er rig på sand og mineraler.

Med stejle sydvendte skråninger har Domaine Weinbach optimale forhold for at dyrke fantastisk Riesling fra 60 år gamle stokke, på terrasser.

 

Furstentum (Grand Cru)

Grand Cru mark i 300-400 meters højde. Jorden består af kalkstensjord, marl- og sandsted. Marl bidrager med kraft og struktur. Sandsten bidrager med elegance, livlighed og kompleksitet.

Den fantastiske Grand Cru-mark Furstentum er en af verdens bedste Gewürztraminer-marker. Vinene fra Furstentum-marken kendetegnes ved en unik kombination af ekstrem koncentration og friskhed. Desuden tilføjes vinene, søde såvel som tørre, et let røget præg, da druerne på Furstentum-marken ofte påvirkes af botrytis, den såkaldt ædle råd.

 

Mambourg (Grand Cru)

Mambourg er en sydeksponeret Grand Cru mark, med udsigt over landsbyen Sigolsheim, som favoriserer Gewürztraminer. Marken ligger i 210-350 meters højde.

Vinstokkene på denne absolutte topmark dyrkes efter biodynamiske metoder og druerne gæres med vild gær på gamle egetræsfade for at bevare så meget frugt og terroirpræg som muligt.

Cuvéer

Cuvéer

Cuvée Theo

Riesling Cuvée Théo er opkaldt efter Théo Faller, som ledte Domaine Weinbach indtil sin død i 1979. Vinen laves ved at udvælge årgangens bedste druer fra Clos des Capucins-marken samt fra unge vinstokke fra Schlossberg Grand Cru marken.

 

Cuvée Sainte Catherine

Cuvée Sainte Catherine er en selektion af maksimalt modne druer fra en klynge parceller, som ligger nedenfor Grand Cru Schlossberg-marken. Cuvéens navn er hentet fra helgenet Sainte Catherine, som fejres d. 25. november, og det er typisk på denne sene dato, at druerne til Cuvée Catherine høstes (normalt begynder man at høste i slutningen af september i Alsace). 

 

Cuvée Sainte Catherine l'Inedit

Riesling Schlossberg Grand Cru Cuvée Sainte Catherine l'Inédit er Weinbachs bedste tørre Riesling-vin. Vinen laves ved at udvælge de allerbedste klaser blandt maksimalt modne druer fra en klynge parceller, som ligger i Grand Cru Schlossberg-marken.

Cuvéens navn er hentet fra helgenet Sainte Catherine, som fejres d. 25. november, og det er typisk på denne sene dato, at druerne til Cuvée Catherine høstes (normalt begynder man at høste i slutningen af september i Alsace).

Tilnavnet, l'Inédit, betyder "den originale". Vinen laves kun i exceptionelle årgange. Dette er en perfekt Riesling. Koncentrationen, intensiteten, fedmen og kompleksiteten er uden sidestykke i Alsace. Lagringspotentialet strækker sig over adskillige årtier.

 

Cuvée Laurence

(Gewürztraminer) Cuvée Laurence er opkaldt efter Laurence Faller. Vinen laves på druer fra en grus- og kalkholdig mark, som støder direkte op til Altenbourg-marken. Her modnes Gewürztramineren over en meget lang periode, hvilket lader den udvikle mere subtile og mere mineralske aromaer, end man normalt er vant til. 

 

De søde vine

De søde vine

Vendages Tardives

Vendanges Tardives laves på senthøstede druer fra udvalgte parceller. Druerne kan være høstet med lidt Botrytis (ædel råd). De gyldne vine byder ofte på en stor, parfumeret duft af eksotisk frugt, honning og mineraler. Smagen er sødmefuld, rig og meget fedmefuld. Eftersmagen understøttes af en flot rygrad af friskhed, som sikrer vinens harmoni og elegance. 

I de større eksemplarer, så som Mambourg Grand Cru Vendage Tardives, vil der være benyttet vildgær og gamle træfade.

Lagringspotentialet i disse vine er kæmpe.

 

Selections de Grains Nobles

SGN laves på senthøstede druer som plukkes enkeltvis når de er blevet angrebet af Botrytis (ædelråd). Denne metode er den samme, som ligger til grund for Sauternes- vine, men der er ingen Sauternes-vine, der kan opnå samme koncentration som Weinbachs Selection Grains Nobles! Vinene er udødelige.

Druerne gennemgår en streng sortering ved sorteringsborde, for at sikre den optimale kvalitet i vinen. Her er tale om mikroskopiske mængder på årsbasis.

 

Selections de Grains Nobles 'Quintessence'

Quintessence betyder ekstrakt/det bedste af det bedste - en cuvée første gang skabt af Weinbach i den ekseptionelle årgang 1983. Cuvéen skabes fra skrapt udvalgte (nogle gange drue for drue) håndhøstede druer angrebet af Botrytis (ædel råd) og produceres kun i mikroskopiske mængder i de allerbedste årgange.

Weinbach's Quintessence kommer fra Altenbourg marken som ligger lige neden for Grand Cru'en Furstentum, på en sydvendt stejl skråning der giver de perfekte betingelser for udviklingen af Botrytis.

Resultatet er en intens og dyb duft af honning, rosiner og figner med røgede og smøragtige noter. Fantastisk koncentration i smagen med kandiserede abrikoser og strejf af brunet smør. Enestående balance mellem alkohol, sødme og syre. Superb og ren finish. En helt unik og sjælden vin som har fået 100P af både Robert Parker, James Suckling og Vinous.

 

 

Særlige anmærkninger

Særlige anmærkninger

Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Grand Cru Cuvée Sainte Catherine 2018 blev i december 2020 kåret som #1 på James Sucklings TOP 100 WINES OF FRANCE 2020 med hele 99P.

 

Relaterede artikler