• Gratis fragt
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Årets julevin - der passer til julemiddagen

Guide: Hvilken vin skal du vælge til julemiddagen?

Julen er på trapperne, familien skal samles, julemiddagen er formentlig som den plejer, men det store spørgsmål er naturligvis hvilken vin man skal vælge som årets julevin?

Når man taler julevin skal man holde fokus på syre, alkohol og sødme, som er vigtige parametre for at skabe den magiske balance mellem vinen og julemaden, og der er mange muligheder når valget skal falde på julevinen til en af årets store aftener. Dog er det vigtigt at sige - at på denne store aften med familien - skal man i sidste ende vælge den vin som man godt kan lide, for det vigtigste er i sidste ende alligevel hyggen i selskab med familien. Her skal der naturligvis være plads din yndlingsvin.

Vi giver dig nu alligevel vores anbefalinger til årets julevin, som du og dine gæster vil elske.

julevin der kræver power

Vin til julemaden kræver power.

Uanset om menuen står på flæskesteg, andesteg eller begge dele, så kræver det meget af vinen. Den skal balancere de salte sværd, fedmen i anden, sødmen fra de brune kartofler, samt syren og sukker fra rødkålen. Det er her syre, tannin, alkohol, og sødme spiller en afgørende rolle for at balancere julevinen med julemaden. Syre, tannin og alkohol bidrager til at rense munden, og som modvægt, fra madens fedme. Sødme i vinen skal balancere sødmen fra de brune kartofler og rødkålen.


Hvilken vin passer til and og flæskesteg?

Andestegen, er for mange den foretrukne steg til julemenuen, og her stilles der store krav til vinen, for at matche andens intense og kraftfulde smag, og fedme. Derudover stiller det traditionelle tilbehør i form af de søde brune kartofler, og den syrlige og søde rødkål, også store krav til vinen.  For at finde en god balance mellem vin og mad bør man gå efter vin høj syre og friskhed, for at balancere syren fra rødkålen, men samtidig også en vin med frugt og fylde, der afbalancerer sødmen fra sovsen og de brune kartofler, og så må vinen gerne have høj alkohol, der kan virke rensende fra fedmen i kødet.

Den perfekte flæstesteg har selvfølgelig knasende sprøde svær lysere i kødet, men fedmen og saltet fra flæskesværen stiller på tilsvarende måde krav til kraft, fylde, syre og alkohol i vinen.

Amarone er en dansk favorit. Med sin fyldige frugt, intense krop og høje alkohol er den god til at skabe balance mellem vinen og den fede mad. Her er typisk tale om vin med høj alkohol og intensitet kan stå imod den fede mad.

Grenache baserede vine, som man især kender fra Châteauneuf-du-Pape og Rhône dalen, er vine der har mange af de egenskaber der matcher juleanden godt. Vinene er kraftige, tunge, men besidder samtidig også den friskhed der kan balancere fedmen fra juleanden.

Vine lavet på Malbec druen er også glimrende bud på en god julevin. Især de oversøiske Malbec vine fra Argentina besidder saft og kraft. Malbec vinene blandes ofte med druer fra marker med forskellige beliggenheder. Her blandes druer fra lavtliggende marker der besidder frugt og fylde fra de varme omgivelser, men blandes også med druer fra højere liggende marker, der tilfører vinen friskhed og syre.

Er man til sødere og mere krydrede vine, er vin fremstillet på Tempranillo druen fremragende vine. Vinene fra Rioja, og Ribera del Duero er nogle af de bedste udgaver af Tempranillo. Vinene besidder her fylde fra varmen. Mange vine ligger på fad, som tilfører vinen både ristede og krydrede noter, men også en snert af vanilje, der spiller godt sammen med den krydrede smag fra Tempranillo druen. Den krydrede og søde smag fra fadet og den krydrede Tempranillo drue omfavner med sin frugt og fylde, de brune kartofler, sødmen i rødkålen, og fedmen fra stegen. 

Er man til de elegante vine fra Bordeaux og Sangiovese finder man også her glimrende bud på vine til julemaden. Ønsker man at nyde de klassiske områder, bør man sikre sig at vinen ikke er for tør, har for lidt frugt, og for meget tannin. Man skal gå efter vin der gerne har noget alder, da vin med alder bliver blødgjort fra tanniner.

Hvilken vin drikker man til risalamande?

Består desserten - af den klassiske Risalamande skal man have vælge en portvin med sødme. Vinen skal passe godt sammen med frugten fra kirsebærsaucen og risalamanden, hvor ruby portvin, LBV (Late Bottle Vintage) eller Vintage port passer fremragende til.


Vores bud på årets julevin

Du har helt sikker styr på gaverne til kæresten. Nu er det tid til at få styr på julevinen. Hos Philipson Wine sætter vi en ære i at tilbyde de bedste vine. Her får du vores bud på årets julevin til en mindeværdig julemiddag i selskab med familien.

2010 Cuvee Philipson


2010 Cuvée Philipson Côtes-du-Rhône Guigal
Cuvée Philipson Wine Côtes du Rhône Guigal er sammensat af druer fra de bedste vindistrikter i Rhône. Vinen, har begejstret de danske anmeldere for sin smag, der rammer helt i plet på de danske smagsløg: Et ekstra højt indhold af Syrah-druen sikrer, at vinens intensitet matcher den kraftigt smagende, danske gastronomi perfekt. Ekstra kraftig fadlagring og maksimalt modne druer bidrager med en uimodståelig fed, blød frugt.

2018 Closerie de Vaudieu Chateauneuf du pape

2018 Closerie de Vaudieu Châteauneuf-du-Pape Rouge

Closerie de Vaudieu er en dejlig Châteauneuf-du-Pape lavet på unge vinstokke, og vinen fremstår med en flot frugt bouquet med masser af solbær og krydderier. En fyldig og typisk fed Châteauneuf smag med fin frugtsødme, der slutter blødt og meget behageligt.

2016 Catena Malbec High Mountain Vines


2016 Malbec High Mountain Vines Catena
92P James Suckling, 92P Robert Parker
Catena Malbec er kendetegent ved sin dybe, komplekse bouquet af tætpakket, moden frugt. Smagen er ligesom Catenas øvrige vine begavet med en fabelagtig balance mellem moden frugt og bløde tanniner, og domineres aroma mæssigt af sødmefulde brombær og et touch af mokka. Den lange eftersmag er mættende og meget varm - en på én gang fløjlsblød og muskuløs vin, som ingen vil kunne modstå.

2012 Remelluri Reserva Rioja


2012 Remelluri Reserva Rioja
93P - Robert Parker
Remelluri har alle dage fremstillet en af Riojas bedste Reserva-vine, med en kompleksitet, nerve og lagringsevne helt i særklasse. Duften byder på tempranillodruens klassiske røde bærfrugt og noter af vanilje, krydderier og mineraler. Smagen er raffineret og indsmigrende frugtig med intense noter af kirsebær og sveskeblomme. Eftersmagen er meget lang og munder ud i en mineralsk finish.

2015 Brunello di Montalcino Altesino
2015 Brunello di Montalcino Altesino
95P Robert Parker, 95P James Suckling
Aristokratisk Brunello med en duft af modne frugter, viol og vanilje. Resultatet er topkvalitet vin hvor bouqueten er fyldt med duft af moden frugt, et strejf af viol og vanilje. Smagen er koncentreret, fed, og bliver bare ved og ved.

2016 Amerone Classico DOCG Ca La Bionda

2016 Amarone Classico DOCG Øko Ca’La Bionda
Ca´ La Bionda - er en klassisk amarone producent med fokus på top kvalitet. Her laves uimodståelig og yderst koncentreret økologisk Amarone vin med kolossal kompleksitet. Den utrolig fyldige smag byder på noter af svesker, rosiner, blommer marcipan, lakrids, alt sammen i indbydende mørk stil med en anelse sødme.

Er man til de klassiske vine fra Bordeaux, kan vinene fra Château Lamothe Cissac, og Château La Cabanne to fremragende bud.

2016 chateau lamohe cissac haut medoc


2016 Château Lamothe Cissac Haut-Médoc
Flagskibet Lamothe-Cissac er en perle i hjertet af Cissac, og genbo til Château Lafite-Rothschild.

2012 chateau la cabanne pomerol


2012 Château La Cabanne Pomerol
Fra hjertet i Pomerol, finder man La Cabanne som fremstiller anmelder roste vine. Vinene kommer tilmed i flotte originale trækasser af: 3 stk, 6 stk og 12 stk

Vin til desserten

Feuerheerd's 10 years old tawny

10 Years Old Tawny FEUERHEERD’s Port er en kompleks vin med dybde og fylde re kompleks og giver mere dybde i den meget behageligt afrundede smag . Vinen har en flot ravgylden farve med brune reflekser fra fadet. Duften er fuld af komplekse aromaer, hvilket også har begejstret Robert Parker. I smagen finder man typiske delikate noter af tørrede rosiner og chokolade som hænger ved i den lange intense eftersmag.

2008 Colheita Feuerheerds port

2008 Colheita FEUERHEERD’s port
En delikat Colheita fra 2008, der var en stor årgang for portvin. Vinen fremstår med noter af tørrede nødder, svesker, rosiner, figen og marcipan, i balanceret koncentrerede duft og olieret smag. En portvin til alle, der ønsker at forkæle sig selv - og sine nærmeste på denne store aften. Colheita besidder sødme, syre og elegance, der gør den velegnet som en kølig aperitif, som ledsager til selv de sødeste desserter herunder det meste juleknas, ost eller som meditationsvin

 

Nu mangler du bare julegæsterne, så anden og stegen kan skæres for :-)

Relaterede artikler