• Gratis fragt fra 399 ,-
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Asti - Moscato d'asti

Asti Forbindes ofte med at være det billige og lettilgængelige italienske alternativ til den væsentlig dyrere og langt mere tørre champagne.  Det er en let sødlig mousserende vin, lavet på muscat, der er en af de fineste hvide sorter i Italien. Vinen har større potentiale end rygtet siger. Flere producenter er derfor begyndt fremstille elegante vine, der frembringer de bedste udtryk af druen. Top-producenterne Luigi Einaudi, og Renato Ratti har hver fortolket deres fremragende version af Asti med henholdsvis Moscato d’Asti og Barbera d’Asti.
Hvad er Asti?
Asti er navnet på en by i Piemonte i Italien, der især er kendt for Barolo-vine. Som vintype inddeler man Asti i to forskellige slags;  Asti Spumante, og Moscato d‘Asti.
Forskellen på de to typer Asti er overordnet den måde man producerer vinen på. Asti Spumante har et højere tryk i flasken og laves enten ved brug af Champagnemetoden eller på tryktank.
Moscato d’Asti har typisk en lavere alkoholprocent på ca. 5-6 %.  Trykket i flasken er lavere, end det er i Asti Spumante. Moscato d’Asti er derfor ikke en rigtig ”mousserende” vin, og italienere omtaler den som ”frizzante”.
 
Forsimplet kan man sige at Asti Spumante er en mousserende vin, der minder om de lidt tørrere prosecco- og champagnevine med mange lette bobler, mens Moscato d’Asti placerer sig et sted imellem en mousserende vin og en dessertvin.
Hvordan fremstilles Asti?
Både Asti Spumante og Moscato d’Asti fremstilles på Moscato druen, men ved to forskellige fremstillingsmetoder.  Moscato druen er forholdsvis sød, og generelt en anelse for sød, til at lave hvidvin på. Men når der tilføjes kulsyre til vinen tilfører det også en friskhed til vinen, der har et godt sammenspil til sødmen. Asti Spumante fremstilles ofte efter ”champagnemetoden”, der  er en smule mere kostelig. Asti Spumante sælges også typisk i karakteristiske ”champagneflasker” og proppes med en champagneprop. Dog er Asti typisk en forholdsvis billig mousserende vin sammenlignet med eks. prosecco.
Moscato d’Asti er, modsat Asti Spumante, ikke nær så ”mousserende”, hvilket også afspejles i fremstillingsmetoden. Moscato d’Asti fremstilles ved, at man stopper gæringen af vinen i tryktanken. Det betyder, at både sødme og boblerne forekommer naturligt i vinen, hvilket også er årsagen til at der er færre bobler i en Moscato d’Asti. Fremstillingsmetoden betyder også at alkoholprocenten ikke er mere end 5-6 %.
Asti og mad – Hvad går Asti godt til?
Asti Spumante vil med sit indhold af bobler, som man kender det fra champagne,  gå godt som en velkomstdrink.
 
Moscato d’Asti er en sød vin, der fungerer godt som aperitif, til søde retter, frugt og tærter, da den naturlige sødme harmonerer godt med frugten.