• Gratis fragt fra 399 ,-
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Riesling

Riesling anses af mange for en af de mest noble og unikke grønne druesorter i verden. Dens høje syreindhold kombineret med en meget frembrusende frugtsmag skaber en drikkevenlig vin. 

Hos Philipson Wine har vi et stort udvalg af verdens bedste vine lavet på Riesling-druen

Hvad er Riesling?

Riesling er en fantastisk drue, der imponerer med sin kombination af sødme og syre. Det er en af de helt store druesorter, der imponerer og begejstrer med sin karakteristiske blomsteragtige parfume. Den grønne Riesling drue er udbredt over det meste af verden. Vinene varierer meget alt efter, hvor den bliver dyrket. I Mosel bliver vinene delikate og underfundige med meget lidt alkohol. Mens i Pfalz bliver de krydrede, rige og fyldige. 
Riesling vokser også i den nye verden, især i Australien og New Zealand, hvor den kun, blandt hvide druer, er overgået af Chardonnay, der kendetegner vinene fra Bourgogne, og den tørre Champagne,. I Californien og i de køligere stater, hvor druen trives, dyrkes ligeledes Riesling. Her fremstiller man bl.a. søde dessertvine af den. 
 

Rieslings Historie

Riesling-druen er i følge mange blevet skabt som en krydsning mellem Gouais Blanc og en anden, i dag ukendt druesort. Det kan muligvis være den vilde druesort Vitis vinefera silvestris, der voksede vildt i skovene omkring Oberrhein i Tyskland. Her menes Risling-druen at have sit ophav. Den har, ifølge forskellige kilder, været dyrket i regionen siden engang i 1200-tallet.

Smag og aroma i Riesling

Modsat Chardonnay, adskiller Riesling sig ved at den sjældent fadlagres. Det medfører meget rene udtryk i vinen, og den naturlige gæring bidrager til den frugtige stil. Det er en drue, der modnes sent, og den kan udvikle sig til vine, der er både komplekse, friske og unge. Derudover laves der også dessertvin på Riesling. Det er en af de få sorter, der giver fremragende resultater, når den dyrkes som både en tør og en sød vin.

“Prädikat” - sødmegrader

Tyskland har et system de kalder pradikât, som angiver sødmegraden på Riesling. Sødmegraden måles i “Oechsle”: 

  • Kabinett: En tør vin med 67-82°Oe - druerne plukkes tidligt, og giver en let og elegant vin i den tørre ende.

  • Spätlese, betyder “sen høst”, og de fuldmodne druer skaber en halvsød vin med intensitet og fyldig krop med ca 7% alkohol, og sødmegrad 76-90°Oe.

  • Auslese betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er fuldt modne. Resultatet er en sød vin, med 7% alkohol, og sødmegrad 83-100°Oe.

  • Beernauslese, laves fra næsten overmodne håndplukkede druer, der gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin, med 5,5% alkohol og sødmegrad 110-128°Oe..

  • Eiswein, er en sød vin med samme sødmegrad 110-128°Oe og med ca 5,5% alkohol. Derudover skal druerne have frost.

Hvor dyrkes Riesling?

De bedste Riesling vine finder man i køligere egne, hvor druen kan udvikle sig i perfekt balance mellem syre og sødme. Tyskland er det mest kendte område, hvor over halvdelen af verdens Riesling dyrkes. Selvom Tyskland er hjemsted for Riesling, udvikles der fremragende Riesling mange andre steder i verden. Alsace, som er det eneste sted i Frankrig, hvor der må dyrkes Riesling, producerer flotte og tørre vine. I Østrig har druen også vist sin store klasse, og der laves eminente tørre Riesling-vine i verdensklasse.
 

Hvilken mad passer til Riesling?

Druens store frugtige sødme og den høje grad af syre, betyder, at Riesling har en helt speciel stil. På grund af sine mange sødmegrader kan vinene bruges i mange forskellige sammenhænge - fra de lette sommerretter til det krydrede asiatiske køkken.

Riesling gør sig også godt til skaldyr, hvid fisk som torsk, samt sushi. Riesling passer også rigtig godt til fede flødeoste.