• Fri frakt vid köp över 399,-
  • 100% nöjd kundgaranti
Behöver du hjälp? +4570226888

Chablis

Chablis

Chablis er et af de nordligste distrikter i Frankrig, hvor man producerer verdens mest berømte hvidvin. Vindistriktet findes midtvejs mellem Paris og Bourgogne. Områdets placering gør det svært for druerne at blive modne, hvilket adskiller dem markant fra andre hvidvine i Bourgogne. Vejret kan være præget af lune somre, men samtidig også ekstremt kolde vintre. Vinene fra Chablis er ikke berømte uden grund, og appellationen producerer kun hvidvine, lavet udelukkende på druen Chardonnay.  Det kølige klima resulterer ofte i sprøde, mineralske og friske hvidvine med høj syre og rank krop. Det høje niveau af syre i vinene skaber et generelt flot lagringspotentiale, da syren fungerer som et præserverende middel i vinen. Størstedelen af vinene bliver dog konsumeret tidligt og i de unge år.

Undergrunden er utrolig interessant i Chablis med variationer af ler, kalksten, ældgamle små østersskaller og fossiler, der kan dateres ca. 180 millioner år tilbage i tiden, til Pariserbassinet. Fylden i vinene vil ofte variere i forhold til jordbunden og producentens benyttelse af fad. Områder med en høj andel af ler, såsom 1. Cru Montmains, vil ofte give fyldigere vine med mere krop, på samme måde som områder med høj andel af kalk og forstenede fossiler i jorden, skaber mere ranke og mineralske vine. 

For at bevare friskheden og aromaerne i disse vine, vælger mange producenter ofte af lagre vinene udelukkende på ståltanke.

 

Vi anbefaler dig at prøve vores Chablis vine fra top producenten, La Chablisienne  – der er garant for tårnhøj kvalitetsvin - det er bare godt!

Chablis klassifikation

Der er ca 5000 ha vinmarker i AOC Chablis, hvor alle marker er klassificeret i et af fire niveauer. Chablis Grand cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis. 

Chablis Grand Cru AOC

Syv marker i Chablis distriktet har fået Grand Cru status, der er den højeste rangering i Bourgogne. Kendetegnet for de disse syv marker er deres sydvestvendte skråninger, der modtager mere sol end andre marker. Grand Cru-vine fra Chablis vinder ofte med alderen, og med årene bliver vinene imponerende komplekse, dybe, og med velintegreret syre. Man ser også hyppigere en tendens til lagring på træfade, som giver mere fylde og afrundet syre i vinene. Dette varierer dog fra producent til producent.

Chablis Premier Cru AOC

Markerne ligger her med tilsvarende gode placeringer og god eksponering af sol. Premier Cru markerne har den næsthøjeste klassifikation og her er jorden ofte præget af limsten. Vinene er ofte ret aromatiske for Chardonnay at være, og man kan støde på stjernefrugt og lime i næsen. Lagringspotentialet er, ligesom i Grand Cru, også rigtig godt, og fra gode producenter kan vinene ligge årtier i kælderen.

Chablis AOC

Er den største AOC og dækker næsten halvdelen af vinmarkerne. Her kan der være stor forskel på vinene, og man kan her finder fremragende kommune-vine. I duften finder man citrus, pære og mineralske noter, og smagen er præget af den mineralske og kalkholdige jord.

Petit Chablis AOC...

Disse vine er ofte tidligere tilgængelige og druerne  kommer fra de yderste og og flade vinmarker marker, uden det dog behøver at gå ud over kvaliteten. Her når man normalt ikke samme dybde og kompleksitet i frugten som ved 1. Cru og Grand Cru, og har ofte heller ikke samme lagringspotentiale. Petit Chablis vinene har ofte et ret højt niveau af syre.