• Vi levererar i hela Sverige | Frakt 149,- | Gratis frakt från 999,- Vi levererar i hela Sverige | Frakt 149,- | Gratis frakt från 999,-
  • 100% nöjd kundgaranti 100% nöjd kundgaranti
Behöver du hjälp? +4570226888

Mousserande vin

Intet signalerer fest, som når korkproppen springes fra en mousserende vin. Bare lyden får en i godt humør. Hos Philipson Wine har vi et stort udvalg af det bedste mousserende vin, som man kan opdrive.

Populära erbjudanden just nu...

Hvad er mousserende vin?

Kort sagt, er mousserende vin en vin der er tilsat kulsyre. Mange refererer til mousserende vin som ‘champagne’, men det er ikke helt korrekt at bruge om alle slags mousserende vine. 

Champagne’ må nemlig kun bruges om de mousserende vine, som er produceret i Champagne-distriktet i det nordøstlige Frankrig. 

Nærmest alle vinproducerende lande har deres egen variant af mousserende vin. Udover champagne, finder man cremant fra de øvrige områder i Frankrig, Cava fra Spanien, Spumante fra Italien og Sekt fra Tyskland. Selvom navnene lyder meget forskellige, er fremstillingsmetoden den samme.

Fremstilling af mousserende vin

Rejsen fra jord til bord er en omfattende en af slagsen for de mousserende vine, som vi alle drikker med stor fornøjelse. Først og fremmest skal vinbonden finde en god basisvin. Og den gode basisvin til mousserende vin, er ikke nødvendig det samme som en god vin uden bobler. 

Ofte vil man gerne have en vin med lav alkoholprocent og høj syre. I de køligere klimaer giver det ofte sig selv, men omvendt i de varmere klimaer vil det betyde, at man skal høste druerne lidt før man ellers ville gøre. 

Man kan bruge næsten alle druesorter til mousserende vin. Selvom det virker ulogisk på grund af de mousserende vines klare farve, kan man også sagtens bruge blå druesorter. Faktisk er det dem, som man oftest bruger. Og grunden til at de mousserende vine ikke bliver mørke er, at man presser druerne uden skal kontakt. Derfor kommer farven altså ikke med over i den endelige vin

Når basisvinen er produceret, skal andengæringen sættes i gang. Her skelnes der mellem to metoder. Charmat-metoden og “méthodetraditionelle”. 

Charmat-metoden er det prisvenlige alternativ af de to, hvor andengæringen foregår i en stor gæringstank. Udover at være en billigere variant, kræver metoden også en kortere andengæring end “méthode traditionelle”. Charmat-metoden bruges bl.a. til italiensk prosecco. 

Méthode-traditionelle, også kaldet champagne-metoden, er den klassiske måde at lave mousserende vin på. Her foregår andengæringen i flasker, og over længere tid end Charmat-metoden. Her lagres vinen i mindst ét år, og får i højere grad karakter af gæringen, og det bundfald som kommer i forbindelse med méthode traditionelle. 

Mousserende vin - brut, sec eller dolce

Når du har købt mousserende vin, har du nok lagt mærke til, at der på flasken står brut, demi sec, dolce eller noget helt fjerde. Disse begreber er alle betegnelser for sødmegraden af den pågældende vin. 

Med de mange forskellige begreber, kan det godt være lidt svært at finde rundt i. Derfor har vi har lavet en lille oversigt, så du er sikker på at finde en mousserende vin, som passer til dine præferencer.

  • Knastør: Ultra Brut, Non Dosage, Brut Zero, Brut Nature, Brut Savage eller Extra Brut. Er betegnelser der ortæller dig, at vinen ikke indeholder sødme, og er helt tør at drikke. 
  • Tør: Brut eller Dry. Disse vine er ikke helt så tørre som ovenstående, men der er heller ikke meget sødme at finde her.
  • Halvtør: Extra Dry, Extra Sec eller Extra Seco. Medium tørhed, og tanden søderere end Brut. 
  • Let sød: Sec eller Seco. Her har vinen et højere sukkerindhold end det halvtørre, men vi er stadig ikke oppe i det helt søde.
  • Halvsød: Demi Sec eller Semi Seco. Nu begynder det at blive ret sødt, og der er ikke meget tørhed i denne type vin. 
  • Sød: Doux, Dulce eller Dolce. Her er vi oppe i den sødeste genre af mousserende vin, som tit bruges som dessertvin.