• Gratis fragt fra 399 ,-
  • 100% tilfredshedsgaranti
Har du brug for hjælp eller vejledning? +45 70226888

Domaine Disznoko

Disznókö er en topproducent fra Ungarn. Deres marker fik 1. Cru-status helt tilbage i 1772, og anses i dag for at være en af Ungarns bedste vingårde.

Kort om Domaine Disznoko

Domaine Disznókö er en af Ungarns absolutte topproducenter – verdenskendt for deres søde vine lavet på druen, Tokaj. De søde Tokajvine blev af mange før 2. verdenskrig anset for at være lige så fornemt, hvis ikke bedre, end de berømte Sauternesvine. Efter murens fald blev den historiske gård opkøbt af AXA-koncernen, som bl.a. ejer Château Pichon-Baron (2. Cru Pauillac). I dag regnes Disznókö for at være en af Ungarns tre bedste vingårde.

Domaine Disznoko
Domaine Disznoko

Vinhusets historie

Ifølge legenden blev dessertvinen Tokaji opdaget i 1650, hvor krigen mod tyrkerne truede. Den lokale præst gav ordre til at høsten skulle udsættes, pga. frygt for tyrkisk angreb. Derfor blev nogle af druerne angrebet af ædel råddenskab, og resultatet var en sødmefuld nektar á la den man også kender fra f.eks. Sauternes. Om historien er helt sand vides ikke, men det er et faktum at Tokaji blev meget efterspurgt i 1700-tallet ved de europæiske hoffer, hvor man kaldte vinen for "kongernes vin, vinens konge".
+ læs mere

Tokaji Aszú og Puttonyos

Tokaji af ædelsøde druer kaldes Aszú, og vinens sødme angives i såkaldte Puttonyos. Før i tiden fremstillede man Tokaji Aszú ved at blande mosten fra almindelige druer med mosten fra ædelrådne druer. De ædelrådne druer blev målt i kurve á 25 kilo, som kaldtes Puttonyos. Hvis et fad vin (traditionelt 136 liter) indeholdt mosten fra fire kurvfulde ædelrådne druer, kaldte man den Tokaji Aszú 4 Puttonyos. Jo flere Puttonyos, desto større sødme. I dag refererer Puttonyos-tallet på en flaske Tokaji Aszú udelukkende til dens restsukker pr liter.
+ læs mere
Domaine Disznoko